Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

100 m ΣΕ 9.51 ''

Τελικά πόσο γρήγορα μπορεί ένας σπρίντερ να τρέξει τα 100 μέτρα; Πόσο χαμηλότερα μπορεί να κατέβει το τωρινό παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ, που βρίσκεται στα 9,69 δευτερόλεπτα; Μέχρι τα 9,51 δευτερόλεπτα, δηλαδή 0,18 δευτερόλεπτα ακόμα πιο γρήγορα, είναι η εκτίμηση δύο ερευνητών από το πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στατιστικής Τζον Άινμαλ και το συνεργάτη του Σάντερ Σμιτς, υπάρχουν περιθώρια για τη βελτίωση του ρεκόρ των 100 μέτρων τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

Για τις γυναίκες σπρίντερ, η εκτίμηση των ολλανδών ερευνητών είναι ότι το τωρινό παγκόσμιο ρεκόρ των 10,49 δευτερολέπτων της Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ μπορεί να μειωθεί άλλα 0,16 δευτερόλεπτα και να πέσει στα 10,33΄΄.

Όμως, σε επόμενη φάση, οι ερευνητές δεν αποκλείουν τα παγκόσμια ρεκόρ να διαμορφωθούν σε 9,21΄΄και 9,88΄΄ για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα (δηλαδή οι τελευταίες μπορούν να σπάσουν το φράγμα των 10 δευτερολέπτων).

Οι υπολογισμοί βασίστηκαν στην στατιστική τεχνική της ακραίας αξίας, που προσπαθεί να εκτιμήσει τις αριθμητικές τιμές ακραίων γεγονότων (όπως είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ στον αθλητισμό), χρησιμοποιώντας πληροφορίες από λιγότερο ακραία γεγονότα (όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση των σπρίντερ, είναι τα καλύτερα προσωπικά ρεκόρ τους σε βάθος χρόνου).

Η συγκεκριμένη στατιστική θεωρία συνήθως βρίσκει πρακτική εφαρμογή στον τομέα των χρηματοοικονομικών και της ασφάλισης, προκειμένου να υπολογιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης ακραίων γεγονότων, όπως καταιγίδες, σεισμοί κλπ. (ώστε ανάλογα να αυξηθεί το ασφάλιστρο), αλλά οι ολλανδοί ερευνητές πρωτοτύπησαν, μεταφέροντας την ίδια τεχνική στον αθλητισμό.