Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΝΑΣΑ

Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι, που απογειώθηκε την Παρασκευή από τη Φλόριδα έπειτα από τρεις αναβολές, προσκολλήθηκε χθες βράδυ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Η πρόσδεση του Ντισκάβερι στον Σταθμό περαιώθηκε χωρίς προβλήματα στις 02.54, ώρα Ελλάδος, δέκα λεπτά νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα.

Οι επτά αστροναύτες, μεταξύ τους κι ένας Ελβετός, που επέβαιναν στο λεωφορείο μπόρεσαν να εισέλθουν στον Σταθμό έπειτα από μία διαδικασία τεχνικών επαληθεύσεων, οι οποίες απαίτησαν 90 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της 13ήμερης αποστολής του, το Ντισκάβερι και το πλήρωμά του μετέφεραν και θα τοποθετήσουν 6,8 τόννους φορτίου, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα νέο διαμέρισμα κοιτώνων, τρόφιμα, μία νέα δεξαμενή αμμωνίας για τα καινούργια πειράματα και έναν καινούργιο διάδρομο για τζόγκινγκ.

Το προσωπικό του σταθμού αυξήθηκε στους δέκα τον περασμένο Μάιο και κατά συνέπεια χρήζει επιπλέον χώρων ενδιαίτησης.

Τρεις διαστημικοί έξοδοι, διάρκειας 6,5 ωρών η καθεμία, για δύο αστροναύτες κάθε φορά, προβλέπει το πρόγραμμα της αποστολής. Μία από τις κύριες εργασίες τους θα είναι η αντικατάσταση της άδειας δεξαμενής αμμωνίας και η αντικατάστασή της από μία καινούργια 800 κιλών. Η υγρή αμμωνία χρησιμοποιείται ως ψυκτικό.