Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Στα Χανιά γυρίζει το αυτοκίνητο του Βενιζέλου

Το αυτοκίνητο του Ελευθέριου Βενιζέλου επιστρέφει στο σπίτι της Χαλέπας.
Ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, η θρυλική Πακάρ που δέχθηκε τις σφαίρες των πολέμιων του Εθνάρχη στη Λεωφόρο Κηφισίας, γυρίζει -διάτρητη ακόμα από τα πυρά εκείνου του περιστατικού- στα Χανιά.

Πρόκειται για την πλέον σημαντική δωρεά της Λέσχης Φιλελευθέρων, προς το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου, στο χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενεί το αυτοκίνητο του Βενιζέλου στο οποίο επέβαινε εκείνη τη δραματική νύχτα, καθώς και μια πανομοιότυπη Πακάρ, που δωρίθηκε στο Ίδρυμα από Έλληνες της Αμερικής. Ο χώρος, βορειοδυτικό κτίσμα της οικίας του Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, ανακαινίσθηκε και μετασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα δύο αυτοκίνητα, ενώ οι επισκέπτες θα βρίσκουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό με το ιστορικό της απόπειρας.

Έχουν περάσει 76 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το φαινομενικά ήσυχο, αθηναϊκό βράδυ της 6ης Ιουνίου που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δραματικές νύχτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Η μαύρη Πακάρ άφηνε το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά για να μεταφέρει τους υψηλούς καλεσμένους στο σπίτι τους, στο κέντρο της Αθήνας. Ξαφνικά πυροβολισμοί, πανδαιμόνιο, καταδίωξη στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ήταν το βράδυ μιας ακόμα εγκληματικής επίθεσης, κατά της ζωής του πολιτικού. Όπως αναφέρει στα Ημερολόγιά της η Πηνελόπη Δέλτα, αναφορά στις φήμες έγινε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, λίγες ώρες πριν από την απόπειρα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος ψυχραιμότατος απαντούσε: "Ce sons les risques du metier" ("Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος"), και γελούσε αδιάφορος.