Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ..!

Οι Αυστραλοί, στην πλειονότητά τους, συμφωνούν να προστεθεί ειδικός φόρος στην τιμή των γρήγορων φαγητών (junk food), προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία της παχυσαρκίας που έχει ενσκήψει στη χώρα.

Έρευνα η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το 64% των ενήλικων κατοίκων της χώρας δέχεται ευχαρίστως να ανεβούν οι τιμές σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών και ζάχαρης.

Ωστόσο, εμπειρογνώμων σε θέματα συμπεριφοράς των καταναλωτών, προειδοποιεί ότι για να κάνει κάποια διαφορά ένα τέτοιο μέτρο, οι τιμές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 50%.

Συγκεκριμένα, ο λέκτορας Πολ Χάρισον, από το Πανεπιστήμιο Deakin, εκτιμά ότι μικρή αύξηση δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά στους καταναλωτές, για το λόγο ότι η τιμή δεν αποτελεί παρά μόνο ένα παράγοντα από εκείνους που επηρεάζουν τις αποφάσεις των καταναλωτών.«Υψηλότερες τιμές, πιθανόν να επηρεάσουν μερικά άτομα, όταν μιλάμε, όμως, για μαζική μετακίνηση της κοινωνίας, η αύξηση των τιμών θα πρέπει να κινείται στα επίπεδα 30-50%».

Η υπουργός Υγείας, Νικόλα Ρόξον, από την πλευρά της, την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε την μελέτη, υπό τον τίτλο " Προληπτικά Μέτρα Υγείας", η οποία περιλαμβάνει 174 πορίσματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της οινοποσίας. Μεταξύ αυτών ήταν και προτάσεις για απαγόρευση διαφημίσεων για τροφές που μπαίνουν στην κατηγορία των «Junk food», καθώς επίσης και λεπτομερή περιγραφή των συστατικών σε ταμπέλες πακεταρισμένων τροφίμων.

Η υπουργός τόνισε ότι όλες οι προτάσεις που περιέχονται στην εν λόγω μελέτη, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.