Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής. Ο Αλέκος Αλαβάνος ξεκαθάρισε τη Δευτέρα πως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Σε μια πρώτη αντίδραση για την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου, σύμφωνα με τη ΝΕΤ, πηγές προσκείμενες στην ηγεσία του ΣΥΝ δήλωσαν: «Επιθυμούμε να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως όλα τα στελέχη μας».

Σύσκεψη συγκαλούν οι ανανεωτές

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, που διαφώνησε και καταψήφισε την συναινετική πρόταση Τσίπρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτιο από όλες τις συνιστώσες, χωρίς επικεφαλής, τονίζει: «Η ανανεωτική πτέρυγα καταψήφισε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ την πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΓ, που αφορούσε το 'πακέτο' εκλογικής συμφωνίας με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

» Αντιθέτως υπερψήφισε την ομόφωνη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ της Παρασκευής (04/09/09) που ζητούσε την εκλογική μας παρουσία με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα.

» Η ανανεωτική πτέρυγα συγκαλεί πανελλαδική σύσκεψη την προσεχή Τρίτη (08/09/09) στην Αθήνα στις 18:00 στο ξενοδοχείο Athens Imperial (Πλ. Καραϊσκάκη) για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν εν όψει των εκλογών».

Αντιδρώντας στην εισήγηση Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στη θέση του ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πρέπει να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για καταστροφική για τον ΣΥΝ απόφαση και κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις δοκιμάζουν την ενότητα του Συνασπισμού.

Παράλληλα, τη στάση της αναμένεται εντός των επομένων 24ώρων να διευκρινίσει και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, που εξέφρασε επιφυλάξεις -αλλά όχι άρνηση- στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση του ΣΥΝ για το ψηφοδέλτιο.

Των αποφάσεων στα κομματικά όργανα του ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκαν πυρετώδεις διεργασίες, που διήρκεσαν τρεις ημέρες.