Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΡΟΠΟ?

Ο κίνδυνος σημαντικές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση να μείνουν στα χαρτιά, λόγω της διάλυσης της Βουλής μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου, απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δήλωσε ότι «είχαμε μια αναλυτική συζήτηση στα πλαίσια της Οικονομικής Επιτροπής για όλα τα θέματα της οικονομίας, εν όψει και της ΔΕΘ. Είναι γνωστή και δηλωμένη η απόφαση, η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν όφελος σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει».

Οι ρυθμίσεις που είναι στον «αέρα» είναι η απόσυρση των ΙΧ, το πάγωμα των πλειστηριασμών για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ, οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις 4.500 εργαζομένων στην Ολυμπιακή, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναθέσεις δημοσίων έργων (αυτοχρηματοδοτούμενα, ΣΔΙΤ) και η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Η κυβέρνηση αναζητεί τον κατάλληλο τρόπο νομοθετικής κάλυψης (ενδεχομένως με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου), ώστε να κλείσουν ορισμένεες από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις, όπως είναι η απόσυρση των ΙΧ, η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις και η αναστολή πλειστηριασμών για ποσά έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.

Για το τελευταίο θέμα, η Alpha Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πελατών της (επιχειρήσεις και ιδιώτες), εφαρμόζοντας την πρόσφατη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας.

Κανονικά η «ψηφιακή τάξη»

Η δράση για την «Ψηφιακή Τάξη» και τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α΄Γυμνασίου, υλοποιείται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής κανονικά και χωρίς καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τον χρονικό προγραμματισμό της, ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τα κατά τόπους γυμνάσια, με την έναρξη των μαθημάτων εντός του Σεπτεμβρίου. Οι γονείς θα μπορούν να προμηθεύονται τους μαθητικούς υπολογιστές από την 1η Οκτωβρίου 2009 από τα καταστήματα της επιλογής τους.

Διευκρινίζεται ότι οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Ο φορητός μαθητικός υπολογιστής αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο άμεσης αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνική ενέργεια από την πλευρά των γονέων ή των μαθητών.