Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: «Το κράτος έπαιξε με τα λεφτά του ελληνικού λαού, με τον ιδρώτα του, τζογάρισε σε ανασφαλή προϊόντα»



Θ. Παπαγεωργίου:
«Το κράτος έπαιξε με τα λεφτά του ελληνικού λαού, με τον ιδρώτα του, τζογάρισε σε ανασφαλή προϊόντα».

Σκληρή γλώσσα και ερωτήματα που δεν απάντησε η Νέα Δημοκρατία έθεσε στην ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, στην συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των «τοξικών» δομημένων ομολόγων στα οποία επενδύθηκαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως «είναι απορίας άξιον γιατί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την έκδοση εκείνων των περίφημων δομημένων ομολόγων, κανένας, μα κανένας από την τότε Κυβέρνηση και τη σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν μας απάντησε και δεν μας απαντάει γιατί δεν έγινε επένδυση των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Μια αγορά που χαρακτηριζόταν για χρόνια ήσυχη, μια αγορά που είχε χαρακτηριστεί ως σταθερή, μια αγορά η οποία είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής».
Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Παπαγεωργίου, εκείνη την περίοδο αυτό που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να επενδύσει δηλαδή τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων σε δομημένα ομόλογα,  δεν το έκαναν οι Τράπεζες οι οποίες είχαν και τον στοιχειώδη μηχανισμό να αξιολογήσουν τους κινδύνους προκειμένου να ρισκάρουν και να επενδύσουν.
Στο ερώτημα γιατί έγιναν αυτές οι εξαιρετικά επισφαλείς επενδύσεις, γιατί επενδύθηκαν τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων πού είναι τα χρήματα, είναι ο ιδρώτας του ελληνικού λαού, ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζει και αποκαλύπτει:
«Ξέρετε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τι κινεί περισσότερο την περιέργεια από οτιδήποτε άλλο και μας εμβάλλει σε πονηρές σκέψεις; Δεν κατηγορούμε κανέναν. Αλλά ξέρετε τι; Αυτά τα προϊόντα κρύβουν προμήθειες. Είναι η πρώτη φορά που σ’ αυτά τα προϊόντα έχουν προμήθεια 0,3%. Και διερωτάται κανένας. Επενδύσατε επίσημα, βάλατε τα Ασφαλιστικά Ταμεία να επενδύσουν, για να πάρουν προμήθειες ποιοι; Το 0,3% ποιος το πήρε; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα».
Για τις αποδόσεις αυτών των επενδύσεων – των δομημένων ομολόγων - ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως είναι επισφαλείς φέροντας ως παράδειγμα την Αγροτική Τράπεζα η οποία επένδυσε 780 εκατ. ευρώ και σήμερα όχι μόνο δεν έχει κέρδος αλλά έχει χάσει και τα 500 εκατ. ευρώ από το κεφάλαιο που επένδυσε.
Τέλος τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στην ηθική των πραγμάτων και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να διερευνήσουμε ποιανού ιδέα ήταν, ποιος συντόνισε αυτή την προσπάθεια, γιατί το έκανε όταν είχε άλλες δοκιμασμένες και σίγουρες λύσεις» και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα, «όχι μόνο να στηρίξουν, αλλά να συμβάλλουν όπως κάνουν και σε άλλες επιτροπές, στην διερεύνηση αυτής της εγκληματικής πράξης που οφείλουμε στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον ιδρώτα του ελληνικού λαού, στον λαό, στην απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να πέσει άπλετο φως σ’ όλες αυτές τις υποθέσεις οι οποίες δηλητηρίασαν την κοινωνία, την πολιτική και τους πολιτικούς».