Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Ποδοσφαιρικός πυρετός και στον κόσμο του βιβλίου

NAFTEMPORIKI.GR

ο φετινό Mundial πρωταγωνιστεί και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων καθώς εμφανίζονται νέες εκδόσεις για τον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου και διοργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της πρόσφατης ανθολογίας «Αρχίζει το ματς» (εκδ. Μεταίχμιο) που περιλαμβάνει κείμενα 25 ελλήνων και ξένων λογοτεχνών με θέμα τη «στρογγυλή θεά»: οι Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βαρβέρης, Γιώργος Βέης, Χάρης Βλαβιανός, Ηλίας Γκρης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Πάνος Θεοδωρίδης, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Θωμάς Κοροβίνης, Θοδωρής Γκόνης, Διονύσης Χαριτόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μένης Κουμανταρέας είναι μερικοί από τους συγγραφείς του τόμου που επιμελήθηκε ο Γιάννης Παππάς.
Τα εικαστικά, το ποδόσφαιρο και η λογοτεχνία συνδυάζονται στη ξεχωριστή έκδοση «Η ενδεκάδα» (εκδ.Παρουσία και Μπαρτζουλιάνος), με επίκεντρο τα έργα του αρχιτέκτονα και εικαστικού, Δήμου Φλέσσα, τα οποία είχαν εκτεθεί στο Μόναχο της Γερμανίας στο πλαίσιο του Mundial 2006. Tα κείμενα υπογράφουν οι Μηνάς Βιντιάδης, Αλέξης Σταμάτης, Θανάσης Χειμωνάς, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Στέφανος Δανδόλος, Ξενοφών Μπρουντζάκης, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιάννης Τριάντης, Βασίλης Καλαμαράς, Μιχάλης Σπέγγος, ενώ το ρόλο του προπονητή-εμψυχωτή ανέλαβε ο Θανάσης Βαλτινός.
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση δίνει τον τόνο των εκδηλώσεων και στο βιβλιοπωλείο Ιανός, με την προβολή των αγώνων σε γιγαντοοθόνες από αύριο το απόγευμα και την παράλληλη σύνδεσή τους με παρουσιάσεις βιβλίων. Γνωστοί συγγραφείς και δημοσιογράφοι προσκαλούν ανθρώπους από το χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής και των μίντια για να δημιουργήσουν τη δική τους «εξέδρα».
Την Τρίτη 15 Ιουνίου στις 19:00 θα παρουσιαστεί στον Ιανό το βιβλίου του Ιωάννη Αγραφιώτη «Μόνη ξανά δεν θα σ’ αφήσω», από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό αφήγημα που επιδιώκει να φωτίσει κάθε πλευρά του ποδοσφαιρικού πάθους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Γιάννης Καραλςή, Άρης Πορτοσάλτε, Γιώργος Μητσικώστας και Κωνσταντίνος Καμάρας. Την Τρίτη 22 Ιουνίου στο ίδιο βιβλιοπωλείο, (στις 19:30) η ηθοποιός Μαρία Καστάνη θα διαβάσει το διήγημα του Μιχάλη Σπέγγου «Ο Φάνης», το οποίο εμπεριέχεται στην συλλογή «Η ενδεκάδα».