Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΑ 450 ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ...


Σύσκεψη για τις επιπτώσεις των έργων συντήρησης της εθνικής οδού στον τουρισμό της Πιερίας

          Επείγουσα σύσκεψη με θέμα τις επιπτώσεις στον τουρισμό της Πιερίας από τα έργα συντήρησης της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης που υλοποιεί κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου, η παραχωρησιούχος εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου.

          Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Νομάρχη, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μεθώνης κ. Κώστας Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γιώργος Μπούρος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας κ. Δημήτρης Πανταλώνας.

          Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τουρισμός της Πιερίας, με τα έργα συντήρησης και ασφαλτόστρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές Ιουνίου, καθώς συνέπεια των έργων είναι τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση, που παρατηρείται στην εθνική οδό με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώθηκε, έχει ως αποτέλεσμα το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού Πιερίας που είναι η ασφαλής, γρήγορη και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών να μετατρέπεται σε μειονέκτημα, καθώς οι τουρίστες που επισκέπτονται οδικώς τους τουριστικούς προορισμούς της Πιερίας να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία στη μετακίνησή τους.

          Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η κοινή προσπάθεια όλων των φορέων της Πιερίας για την προσέλκυση του τουρισμού, η προετοιμασία, και η τουριστική προβολή, ουσιαστικά εξανεμίζεται, καθώς οι τουρίστες που έρχονται, μετά την τεράστια ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται, θα αναζητήσουν προορισμούς στους οποίους θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση. Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι οι πολίτες της Πιερίας καλούνται για πολλοστή φορά, μετά και το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών, να πληρώσουν τις συνέπειες ενός σχεδιασμού που δεν λαμβάνει υπόψη του την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τουρισμός και τα συμφέροντα των Πιεριέων.

          Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις, όπως να κατατεθούν από τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας αγωγές κατά της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., που είναι ο κρατικός φορέας που επιβλέπει την παραχωρησιούχο εταιρία, για διαφυγόντα κέρδη και απώλεια εσόδων και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, το Επιμελητήριο Πιερίας και τους τουριστικούς φορείς να κατατεθούν αγωγές κατά της εταιρίας που έχει αναλάβει τη συντήρηση.

          Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη την Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010, το μεσημέρι, με τη συμμετοχή των Βουλευτών Πιερίας, των τουριστικών φορέων, των δημάρχων των παραλιακών περιοχών αλλά και της κατασκευάστριας εταιρίας, στην οποία έχουν κληθεί ο Υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. Αναστάσιος Μουρατίδης. Στη σύσκεψη θα ζητηθεί να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών και να εντατικοποιηθούν οι εργασίες, ώστε και να συνεχιστούν τα έργα αλλά και να μην πληγεί ο τουρισμός της Πιερίας.

          Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε οι φορείς προτίθενται να προχωρήσουν και σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν τα έργα συντήρησης κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση.