Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου: «Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των σιτοπαραγωγών»



Θ. Παπαγεωργίου:
«Να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης των σιτοπαραγωγών»

Ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου ζητώντας να παρθούν μέτρα για τη αντιμετώπιση του προβλήματος των χαμηλών τιμών των σιτηρών και τη στήριξη του εισοδήματος των σιτοπαραγωγών

Ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει πως στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να διασωθεί το αγροτικό εισόδημα με μέτρα και πολιτικές που θα βοηθήσουν τους αγρότες να ανταπεξέλθουν στην κάμψη και τη στασιμότητα των τιμών πώλησης των αγροτικών προϊόντων που σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των αγροτών.  
Η κατάσταση αυτή, οι συνθήκες στρέβλωσης και αστάθειας στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, εκτός απ' τις αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους τους αγρότες, πλήττει στην κυριολεξία την οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φετινές τιμές των σιτηρών, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα προκαλώντας ανησυχία στους σιτοπαραγωγούς που βλέπουν πως δεν θα καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο κόστος της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Τα μέτρα που προτείνονται για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα  και να μπορέσουν να ξαναμπούν οι αγρότες στα χωράφια για να καλλιεργήσουν, είναι η δυνατότητα είσπραξης ως προκαταβολής μέσω τραπέζης της στρεμματικής ενίσχυσης αμέσως μετά την δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ τον Σεπτέμβριο ή να επισπευσθεί η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων και να δοθούν τον Οκτώβριο. Επίσης μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της ευχέρειας που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση του εισοδήματος. Έτσι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι σιτοπαραγωγοί στο κόστος της νέας καλλιέργειας.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Παπαγεωργίου ρωτά την αρμόδια Υπουργό, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τη αντιμετώπιση του προβλήματος των χαμηλών τιμών των σιτηρών και τη στήριξη του εισοδήματος των σιτοπαραγωγών