Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Ο σκουπιδότοπος που έγινε πάρκο




* Η μετατροπή του σε πάρκο έγινε ώστε να μη ρίξουν ξανά σκουπίδια κάποιοι δημότες αλλά και για να υπάρχει ένας ακόμη χώρος αναψυχής



* Ο χώρος ονομάστηκε «πάρκο 28ης Οκτωβρίου», επειδή κοντά στο σημείο εκείνο η εθνική αντίσταση ανατίναξε ναζιστική αμαξοστοιχία

Σε πάρκο και χώρος αναψυχής μετέτρεψε ο δήμος Μεθώνης έναν αυθαίρετο σκουπιδότοπο που βρίσκεται κοντά στην παραλία της Μεθώνης και μάλιστα σε ύψωμα απ’ όπου μπορεί κανείς να βλέπει τον υγροβιότοπο της Αγαθούπολης και τμήμα του Θερμαϊκού κόλπου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Τ» ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, κ. Αντώνης Μπούμπουρας, με παρέμβαση που έκανε ο δήμαρχος κ. Κώστας Αβραμίδης, μια περιοχή που βρίσκεται σε περίοπτη θέση και που μέχρι πρότινος ήταν ένας χώρος ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών, μετατράπηκε σε πάρκο.
Στο συγκεκριμένο χώρο τώρα παίζουν τα παιδιά, ολόκληρες οικογένειες μεταβαίνουν εκεί τα απογεύματα αλλά και κάποιες άλλες ώρες για να χαρούν τη φύση, ντόπιοι και ξένοι τουρίστες επισκέπτονται το πάρκο και κάποιες φορές οργανώνουν πικ νικ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σ’ αυτό το πάρκο υπάρχει στις ιδιότεχνες κατασκευές καθώς και στον ανεμόμυλο που κατασκευάστηκε όχι κατά παραγγελία αλλά από υπάρχοντα υλικά. Το χώρο συμπληρώνουν το κιόσκι, τα παγκάκια, τα τραπεζάκια, οι κατασκευές που περιέχουν με φυτά, τα φωτιστικά, οι κάδοι απορριμμάτων καθώς και ένα μνημείο αφιερωμένο στην 28η Οκτωβρίου, πλαισιωμένο από την ελληνική σημαία και τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μνημείο έχει σχέση με ένα γεγονός που συνέβη την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Εκείνη την περίοδο διέρχονταν από το σημείο μια σιδηροδρομική γραμμή που μετέφερε εφόδια για τους Γερμανούς κατακτητές. Η εθνική αντίσταση όμως χτύπησε δυο φορές αμαξοστοιχίες και κατέστρεψε ό,τι μεταφέρονταν προκαλώντας ζημιές στους Ναζί. Το ένα απ’ αυτά τα χτυπήματα έγινε 30 μέτρα ανατολικά από το σημερινό πάρκο, εκεί που ακόμη σώζονται τμήματα των σιδηροδρομικών γραμμών.
Για το λόγο αυτό, το πάρκο και το μνημείο είναι αφιερωμένα στην 28η Οκτωβρίου 1940, ημέρα έναρξης του πολέμου για την Ελλάδα εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα.

ΠΗΓΗ: ΤΟΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ