Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Στην Ολομέλεια της Βουλής tο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σε συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης ψηφίζεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίστηκε να ξεκινήσει την Τρίτη.




ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει νέα γενική πανελλαδική απεργία στις 8 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα προχωρά σε απεργία και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Στο κέντρο της Αθήνας, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στις 11, στην Ομόνοια.



Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καλεί όλους τους βουλευτές σε υπερψήφιση του ασφαλιστικού, ενώ δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.



Παράλληλα, συζητήσεις προκαλεί και η προαναγγελία του ότι «πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μία συγκεκριμένη τομή: Ολοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες».



Ο κ. Παπανδρέου έχει προγραμματίσει για την Τρίτη σύσκεψη, προκειμένου να συζητήσει για «κοινωνικά αντίμετρα», με άλλα λόγια ένα «κοινωνικό δίχτυ», στα επώδυνα μέτρα του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τα οποία θα παρουσιάσει με ομιλία του την Τετάρτη, σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς.



Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ασφαλιστικό αποτελεί τεστ για την κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα ψηφίσουν με μισή καρδιά.