Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Γιάννης Αμοιρίδης: Οι θυσίες σήμερα είναι επένδυση για το αύριο

Ουδείς κίνδυνος διαρροής της ψήφου του «αντάρτη» Γιάννη Αμοιρίδη υπάρχει κατά τη σημερινή ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού ο βουλευτής το ξεκαθάρισε προχθές, μιλώντας στη Βουλή. «Οι θυσίες σήμερα είναι επένδυση για το αύριο», είπε, ικανοποιημένος από τις διορθωτικές αλλαγές του υπουργού Εργασίας.


Ο βουλευτής Πιερίας, που με προηγούμενες δηλώσεις τους είχε μπει στη λίστα των «επίφοβων» για καταψήφιση του νομοσχεδίου, εμφανίστηκε ικανοποιημένος κατά αρχήν με την τροποποίηση-αναφορά στο άρθρο 1 ότι «το Δημόσιο εγγυάται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας με σκοπό τη διασφάλιση αξιοπρεπούς σύνταξης για κάθε δικαιούχο», την οποία χαρακτήρισε ως το Α και το Ω.

«Έπρεπε να ξεκινήσουμε με αυτό το άρθρο την πρώτη μέρα» είπε, εκτιμώντας ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται σύνταξη με την εγγύηση του κράτους για όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα των ετών ασφάλισης τους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν εργαστεί.

Κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου παρατήρησε ότι υπάρχει «ανισοκατανομή» χρόνου εξίσωσης για τις μητέρες ανήλικων τέκνων οι οποίες είναι σήμερα 47 ετών και θα εργαστούν 15 χρόνια επιπλέον, καθώς και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι οικοδόμοι, που με τις νέες ρυθμίσεις και σε συνδυασμό με την κρίση που υπάρχει στην οικοδομή «θα πρέπει να δουλέψουν όχι σαράντα, αλλά ογδόντα χρόνια», προτείνοντας την επαναφορά του ορίου ενσήμων για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας, στα 60 ένσημα ανά έτος, αντί του ορίου των 120, που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην ανισοκατανομή μεταξύ χρόνου εργασίας και ποσού σύνταξης, έκανε λόγο για αδικία, καθώς εργαζόμενος με 15 χρόνια ασφάλισης σήμερα, θα λάβει σύνταξη 500 ευρώ, ενώ εργαζόμενος με 30 χρόνια ασφάλισης 590 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ως προς αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει δικαιότερη και ουσιαστικότερη σύνδεση της σύνταξης με τα χρόνια εργασίας.

Τόνισε πάντως ότι το ασφαλιστικό σύστημα «δεν είναι στατικό, είναι δυναμικό και μπορούμε να το βελτιώσουμε, αρκεί το κράτος να βρει τη διέξοδο, ώστε να δώσει βασική και αναλογική σύνταξη, αλλά και να στηρίξει την επικουρική, με την προϋπόθεση ότι τα συγκεκριμένα ταμεία θα είναι οικονομικά εύρωστα, καθώς και ότι η επικουρική σύνταξη δεν θα είναι υπερδιπλάσια της βασικής».

Στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου κατέταξε τις ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση, όπου ο ασφαλισμένος κερδίζει επιπλέον 30%, σημειώνοντας ότι εκτός από τα σκληρά και αναγκαία μέτρα «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και εκείνα που θα δώσουν νέα πνοή στο μέλλον».

Επίσης, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας για την κάλυψη των τεραστίων ελλειμμάτων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς, αρκεί, όπως τόνισε, τα μέτρα να συνδυαστούν με την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.

«Το Μνημόνιο είναι η μοναδική εθνική λύση στα προβλήματα της χώρας», υποστήριξε ο βουλευτής Πιερίας για να προσθέσει πως «οι θυσίες σήμερα είναι επένδυση για το αύριο» και να υπογραμμίσει ότι «η ιδεολογική συνείδηση όλων στο ΠΑΣΟΚ επιτάσσει άμεσες ανατροπές, όχι μόνο στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια».

Όσο για τους σκληρά θιγόμενους, από τις ανατροπές στο ασφαλιστικό, εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που σήμερα θα βρίσκονται στο δρόμο διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους, δικαιολόγησε τις αντιδράσεις τους χρησιμοποιώντας τα λόγια του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Το αδοκίμαστο και από αλλού φερμένο δεν το δέχονται οι άνθρωποι»!