Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τον τουρισμό παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη τύπου το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας ΚΚΕ Αλέκος Ρούτσας και ο γραμματέας του νομαρχιακού συμβουλίου ΚΝΕ Αντώνης Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν για το ΚΚΕ ο τουρισμός αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη, και είναι ένα καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Η εμπορευματοποίηση, όμως, του τουρισμού υπονομεύει αυτό το δικαίωμα, ενώ ήδη το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

"Στις συνθήκες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης που δέχονται τα λαϊκά στρώματα μεγαλώνει προκλητικά η απόσταση ανάμεσα στις κάθε είδους παρεχόμενες τουριστικές υποδομές και στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας για φθηνές και ποιοτικές διακοπές" τόνισαν τα μέλη της ΚΝΕ και πρόσθεσαν πως για το κόμμα τους δεν μπαίνει ζήτημα αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας, θεωρούν όμως βαθύτατα αντιλαϊκή, την άποψη των υπόλοιπων κομμάτων ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
"Είναι μια άποψη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού για να εκμεταλλευτούν τη φυσική ομορφιά, την ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, τον πολιτισμό με σκοπό τη διεύρυνση της κερδοφορίας τους» επεσήμαναν. "Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν τα "πειραματόζωα" των νέων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ανασφάλειας της εργασίας, των χαμηλών μισθών, της έξτρα απασχόλησης και της εκμετάλλευσης της μαθητείας.
Η εντατικοποίηση της εργασίας και ο "ηλικιακός ρατσισμός" επικρατούν στους χώρους εργασίας. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την εργοδοτική αυθαιρεσία, έχει ως συνέπεια χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι να μη συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην μπορούν να πάρουν το εποχικό επίδομα.
Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, η ραγδαία συρρίκνωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με την εξαίρεση από τον κατάλογο πολλών εργασιακών δραστηριοτήτων του κλάδου του τουρισμού, θα οδηγήσουν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης τους".
ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ