Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Ημερίδα από την ΕΑΣ Πιερίας και ενημέρωση από την ΠΑΣΕΓΕΣ

Ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες με θέμα "Κατευθύνσεις και διαδικασίες για την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών από επαγγελματίες αγρότες", διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας το Σάββατο το μεσημέρι στην αίθουσα συνελεύσεων της Ε.Α.Σ. Πιερίας.

Η ενημέρωση των αγροτών στο θέμα των φωτοβολταϊκών έγινε από συμβούλους της ΠΑΣΕΓΕΣ και παραβρέθηκαν πολλά μέλη της ΕΑΣ.
Όπως τόνισε ο Προϊστάμενος οργάνωσης πληροφορικής και ανάπτυξης της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Σμύρης, η αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών αποτελεί σημαντική προοπτική για να προστεθεί ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα, στο εισόδημα των αγροτών.



ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

"Υπάρχει μια προοπτική για τους αγρότες να επενδύσουν κατά προτεραιότητα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση και να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν τρόφιμα, που είναι απαραίτητα σε όλους και να διατηρήσουν τον ιστό της υπαίθρου», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Σμύρης.
Όσον αφορά την ΠΑΣΕΓΕΣ, τόνισε ότι αυτή έχει φροντίσει σε συνεργασία με τις Ενώσεις και συνεργάτες της μελετητές, να απλοποιήσουν όσο μπορούν τη διαδικασία και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους αγρότες που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, από τη στιγμή που αυτοί θα συμπληρώσουν την ψηφιακή αίτηση. "Είναι κάτι απλό για τον αγρότη και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να στηρίξει αυτή την επένδυση ουσιαστικά και η συμμετοχή του αγρότη να περιοριστεί κατά πολύ".

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τους Έλληνες αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ο κ. Σμύρης, πρόσθεσε ότι υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή. "Υπάρχουν νομοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση και άλλοι που είναι πιο πίσω, λόγω ενημέρωσης. Επειδή είναι κάτι το οποίο βοηθάει όλους τους αγρότες, νομίζω ότι πρέπει όλοι να ενδιαφερθούν και να μπουν σε αυτές τις διαδικασίες".



Η ΗΜΕΡΙΔΑ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκαν σημαντικές οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι αγρότες που σκέφτονται να επεκτείνουν τη δράση τους στον συγκεκριμένο τομέα.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣ κ. Πολυχρονίδης επεσήμανε πως η Ένωση θα βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και θα τους συμβουλεύει σε οτιδήποτε χρειαστούν και υπογράμμισε πως προτού οι αγρότες θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να το σκεφθούν καλά, καθώς μετά δεν θα μπορούν να κάνουν πίσω.