Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Η επέλαση των Ιππέων


Τους «Ιππής» του Αριστοφάνη παρουσιάζουν την Παρασκευή, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, η Θεατρική Διαδρομή και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Οι «Ιππής», το πρώτο έργο, που ο ποιητής υπογράφει με το όνομά του και όχι με ψευδώνυμο όπως έκανε μέχρι τότε, θίγει άμεσα πολιτικά πρόσωπα της εποχής του. Αυτό κάνει και η παράσταση (μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη), θίγει δηλαδή άμεσα πολιτικά πρόσωπα της εποχής της, της σημερινής εποχής.
Το έργο γράφτηκε το 424 π.Χ, στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, αλλά δεν είναι λίγα τα κοινά στοιχεία που τη συνδέουν με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα: πολιτικοί που με ψεύτικες υποσχέσεις έχουν καταφέρει να καταρρακώσουν τον ασθενή πλέον Δήμο, καταχραστές του δημόσιου χρήματος, φαυλότητα και δημαγωγία.

Γεμάτη αλληγορίες και σαφείς υπαινιγμούς για πρόσωπα της πολιτικής ζωής η παράσταση του αριστοφανικού έργου, (που άνοιξε φέτος τα Επιδαύρια) σατιρίζει επί σκηνής το ΔΝΤ, τον Ολι Ρεν, τον Τρισέ, τη Μέρκελ, την τρόικα, με πρωταγωνιστές τον εκ θεάτρου Τέχνης προερχόμενο Γιώργο Αρμένη, στο ρόλο του Παφλαγόνα και τον Παύλο Χαϊκάλη, στο ρόλο του Αλλαντοπώλη.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική της Αντιγόνης Τσολάκη και η χορογραφία του Χρήστου Παπαδόπουλου.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20 ευρώ, Φοιτητικό 15 ευρώ.