Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη

 επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων»






Ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι της Πέμπτης, η συζήτηση ενός εκ των σημαντικότερων νομοσχεδίων που αφορούν τους Έλληνες αγρότες. Φιλοσοφία του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι να στηρίξει τους πραγματικά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης.

Το σχέδιο νόμου δίνει τεράστιες δυνατότητες, αφού με την εφαρμογή του θα γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσοι είναι οι αγρότες στη χώρας μας, υποστήριξε ο κ. Αμοιρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης και νέων ευκαιριών.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στον έλεγχο της κατανομής κονδυλίων, στην κατεύθυνσή των επιδοτήσεων στους πραγματικά δικαιούχους, καθώς και στο να υπάρχει συγκεκριμένη άποψη για το είδος και την έκταση των καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως επεσήμανε.

Ο κ. Αμοιρίδης, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για απουσία σχεδίου, όσον αφορά την κατανομή των επιδοτήσεων. «Είχε χάσει τη μπάλα με τους καπνοπαραγωγούς. Υπόσχονταν 100% επιδότηση, έψαχνε υποτίθεται τρόπους για να το πετύχει και τελικά έδωσε μόνο το 50%», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι και με αυτό το νομοσχέδιο μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, χαρακτηρίζοντας σωστή την απόφαση να τεθεί ως προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, το 35% του ετήσιου εισοδήματός του να προέρχεται από αγροτικές και αγροτοτουριστικές δραστηριότητες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως θα πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου να προβεί σε κάποιες διευκρινίσεις, σχετικά με τα έσοδα από φωτοβολταϊκά και το αν η τιμή απόδοσης του συμβολαίου θα παραμείνει σταθερή ή μέχρι να εγκριθεί η επένδυση θα έχει διαφοροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. «Πρέπει να δώσουμε κάποιες απαντήσεις, να δώσουμε ελπίδα, ότι ναι, είναι μία επένδυση για τον αγρότη, για ένα σταθερό εισόδημα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφού πολλοί αγρότες έχουν επενδύσει μεγάλες ελπίδες στα φωτοβολταϊκά.

Απαντήσεις, είπε ο κ. Αμοιρίδης, θα πρέπει να δοθούν για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, «δυο καταστροφές από χαλαζόπτωση είχαμε το τελευταίο διάστημα στην Πιερία», είπε και συνέχισε υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης όλων των αγροτών για το τι θα γίνει με την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, για τις τιμές των προϊόντων, αλλά και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Κυβέρνηση για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το οποίο εκτινάσσεται στα ύψη από την τιμή των λιπασμάτων.

«Αποδείξατε έγκαιρα ότι όταν θέλει μια Κυβέρνηση, μπορεί να κάνει παρέμβαση», σχολίασε ο βουλευτής Πιερίας, αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης να αποτρέψει τεχνητή αύξηση στην τιμή των σιτηρών, από κερδοσκόπους

Για το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκαν κάποια έργα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας αιχμές ότι η επιλογή δεν έγινε βάση σχεδιασμού και πραγματικών αναγκών.

Ο κ. Αμοιρίδης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του και στα δάνεια για τη στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πλειστηριασμών και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. «Όπως και για την πρώτη κατοικία, έτσι και για τις κτηνοτροφικές μονάδες, αυτές που είναι υποθηκευμένες, θα πρέπει να υπάρξει προστασία από τις τράπεζες», υπογράμμισε.