Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Μαρία Μίχου: Ζημιές σε καλλιέργειες στην Πιερία λόγω Καύσωνα

Για εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών, σε συγκεκριμένες καλλιέργειες της Πιερίας, κάνει λόγο στο κείμενο της ερώτησής της, η βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Μίχου. Η κ. Μίχου ρωτά την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το αν προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί.




Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης και η Ερώτηση της κ. Μίχου έχει ως εξής:

Μετά από πρόσκληση παραγωγών της Πιερίας, συναντήθηκα μαζί τους την Παρασκευή 13/08/2010. Συγκεκριμένα, οι αγρότες της περιοχής με ενημέρωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ορισμένες καλλιέργειες λόγω καύσωνα και ειδικότερα στην καλλιέργεια της πιπεριάς. Την ίδια μέρα επισκέφθηκα με τους παραγωγούς αγροτεμάχια με κόκκινες πιπεριές (φλωρίνης) στην αγροτική περιοχή της Ελαφίνας, όπου διαπιστώσαμε έντονη και εκτεταμένη εικόνα εγκαυμάτων στους καρπούς. Μάλιστα το ποσοστό της ζημιάς όπως με πληροφόρησαν είχε αυξανόμενη τάση, όσο η ένταση του καύσωνα συνεχιζόταν, σε συνδυασμό μάλιστα και με τη διάρκεια του για αρκετές ημέρες.

Η καλλιέργεια της κόκκινης πιπεριάς είναι μια προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση νέων και δυναμικότερων καλλιεργειών από τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Η έκτασή της για εφέτος αγγίζει τα 400 περίπου στρέμματα. Οι αγρότες ζήτησαν την παρέμβασή μου ώστε να έρθουν εκτιμητές από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και να επισημάνουν τη ζημιά. Σε επικοινωνία μου με τον αρμόδιο υπάλληλο του εν λόγω υποκαταστήματος, με πληροφόρησε ότι θα επισκεπτόταν τις επόμενες μέρες την Πιερία για να επισημάνει τη ζημιά καθώς επίσης και ότι ο ΕΛΓΑ θα δεχτεί αναγγελίες από τους ανταποκριτές και δηλώσεις από τους παραγωγούς που επλήγησαν.

Τελικά όμως, την τελευταία ημέρα υποβολής των σχετικών δηλώσεων, ειδοποιήθηκαν οι παραγωγοί ότι δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας δεν ήταν στους 40 βαθμούς κελσίου, όπως ορίζει ο σχετικός κανονισμός για την κάλυψη ζημιών από καύσωνα. Στην εξέλιξη αυτή, οι πληγέντες παραγωγοί αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας ότι αδικούνται, τη στιγμή που οι ζημιές τους είναι υπαρκτές και πολύ μεγάλες.



Κα Υπουργέ,

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην περιοχή της Πιερίας σε κηπευτικές καλλιέργειες, είναι εκτεταμένες και πολύ σοβαρές, διότι καθοριστικό δεν ήταν μόνο το ύψος της θερμοκρασίας αλλά και η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, για πολλές ημέρες. Η αποζημίωση των παραγωγών είναι πολύ κρίσιμη, για να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των εξόδων και να συνεχίσουν την προσπάθεια τους με τη νέα αυτή καλλιέργεια.



Ερωτάται η κα Υπουργός:

Προτίθεστε να αποζημιώσετε τους εν λόγω παραγωγούς στον Νομό Πιερίας;