Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

το ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το άγαλμα της ελευθερίας στην πλατεία Ελευθερίας


Επιβεβλημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μεταφορά του αγάλματος της ελευθερίας από την πλατεία ηρώων στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, επειδή η πραγματική θέση του αγάλματος της ελευθερίας ήταν στην πλατεία της Ελευθερίας.
Το άγαλμα της ελευθερίας κατασκευάστηκε επί χούντας και τοποθετήθηκε στην πλατεία ηρώων στις 28 Οκτωβρίου 1973, ημέρα επετείου του ελληνοϊταλικού πολέμου, «εις αιώνιον μνήμην των πεσόντων κατά τους εθνικούς αγώνας υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος», ενώ δεξιά του αγάλματος είχε χαραχθεί ο στίχος του Διονύσιου Σολωμού «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά».
Η αποκόλληση του αγάλματος έγινε από συνεργείο, η μεταφορά του έγινε με γερανό ενώ η νέα τοποθέτησή του εγινε από το ίδιο συνεργείο, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων της πόλης που διέρχονταν εκείνη την ώρα από την πλατεία Ελευθερίας.
Πάντως, το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει σχέση με το πού κοιτά το άγαλμα. Συγκεκριμένα, το άγαλμα της ελευθερίας, όταν ήταν εγκατεστημένο στην πλατεία Ηρώων, ήταν τοποθετημένο στο βάθος της πλατείας και το άγαλμα έβλεπε προς την πλατεία και προς τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει την πόλη.
Το άγαλμα εγκαταστάθηκε στην άκρη της πλατείας και βλέπει προς την πλατεία, δηλαδή οι καθημερινά χιλιάδες διερχόμενοι και επισκέπτες από τις οδούς πλατείας Ελευθερίας και εθνικής αντίστασης (είτε ως πεζοί, είτε μέσα από τα αυτοκίνητά τους) θα βλέπουν όχι την όψη του αγάλματος της ελευθερίας αλλά την πλάτη της, όπως άλλωστε φαινόταν και στη μακέτα της μελέτης που αφορούσε τη νέα ανάπλαση της πλατείας.
Ρεπορτάζ: Α.Γαλανός