Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑΝΓΚΟΥΛΑΣ....ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

giagkoulas_efhmerida
Τον Φώτη Γιαγκούλα, τον τελευταίο «Bασιλιά των Oρέων», θυμήθηκε χθες το ΒΗΜΑ, καθώς σαν χθες, πριν από 85 χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1925, σκοτώθηκε σε πολύωρη συμπλοκή με καταδιωκτικό απόσπασμα στα μέρη μας, μαζί με τους λήσταρχους Τσαμήτρα και Μπαμπάνη και τα κεφάλια τους, μπηγμένα σε παλούκια, εκτέθηκαν σε κοινή θέα στην πλατεία της Κατερίνης.

giagkoulas
Ο Γιαγκούλας κατηγορήθηκε για φόνους και ληστείες και αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Ρομπέν των Δασών και όχι με αιμοβόρο ληστή.
Λέγεται πάντως ότι σκότωσε συνολικά πενήντα τέσσερα άτομα, πιθανότατα αρκετά από αυτά με το αγαπημένο του μαχαίρι, την «Παρδάλα», όπως την ονόμαζε.
Επικηρύχθηκε στη εποχή του με το αστρονομικό, τότε, ποσό των 600.000 δραχμών. Δρούσε στον μισό Όλυμπο και στα Πιέρια, Ελασσόνα και Κοζάνη.
Χρόνια αργότερα, το μαχαίρι του Γιαγκούλα, η «Παρδάλα», όπως και το κεφάλι του θα προστεθούν στη συλλογή του Εγκληματολογικού Μουσείου, συνιστώντας μερικά από τα πλέον μοναδικά και σημαντικής αξίας εκθέματά του, καθώς το συγκεκριμένο μαχαίρι-φονικό όπλο διαθέτει εξέχουσα σημασία, αφού ακόμη και σήμερα περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου.