Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΒΕΠ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΕΒΕΠ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ



Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού  που εντείνονται από την οικονομική κρίση συζήτησαν ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ν.Πιερίας κ. Χρήστος Εξίζογλου σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΟΕΒΕΠ.

Ο κ. Εξίζογλου
Ο κ. Εξίζογλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των μικρομεσαίων του νομού σημειώνοντας πως ήδη οι επιπτώσεις της κρίσης και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό όλο το νομό.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προβληματική εφαρμογή του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ από τις Τράπεζες, λέγοντας πως οι επαγγελματίες περίμεναν έστω μέσω αυτού του προγράμματος να τακτοποιήσουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο, προμηθευτές αλλά τα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες γίνονται ολο και πιο αυστηρά μη αφήνοντας περιθώρια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη να αποκομίσουν το προσδοκώμενο όφελος. Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να ενταχθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων επιδεινώνεται, 3 στις 4 επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν στο δανεισμό, γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος της επόμενης ημέρας π.χ. Τειρεσίας.
Ο κ.Εξίζογλου έθεσε το θέμα των ακριβών ενοικίων που αφορούν παλαιά συμβόλαια και όχι νέα μισθωτήρια, επαναφέροντας πρόταση που θα προβλέπει κίνητρα από την πολιτεία προς τους ιδιοκτήτες για να μειωθούν τα ήδη πολύ υψηλά ενοίκια.
Αναφορά έγινε επίσης στη μεγάλη αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, τα πολύ ακριβά τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ κ.λ.π., αλλά και του ΦΠΑ. Τόνισε πως οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις δηλ. το 80% των επιχειρήσεων καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης και ειδικότερα:
78% στον κύκλο εργασιών τους, 77% στη ζήτηση, 79080% στη ρευστότητα, 76% στις παραγγελίες, 55% στις επενδύσεις.
Οι προβλέψεις μας, είπε ο κ. Εξίζογλου, είναι για περαιτέρω επιδείνωση και σε πανελλαδικό επίπεδο υπολογίζεται ότι γύρω στις 180.000 επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και άλλες 200.000 δηλώνουν δυσκολία συνέχισης της δραστηριότητας με αυτά τα μέτρα, με συνεπακόλουθο να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 300.000 θέσεις απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία πάντα, που ανέφερε ο κ. Εξίζογλου στον βουλευτή Πιερίας περίπου 220.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Η ρύθμιση που ισχύει τώρα μπορεί να είναι ευνοϊκό, όμως όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, είπε ο κ. Εξίζογλου, πως ο επαγγελματίας θα πληρώσεις τις δόσεις που τον περιορίζουν σε 18 δίμηνα;
Ζήτησε τέλος από τον κ. Κουκοδήμο να δει το θέμα της επιδότησης της απασχόλησης, όχι ως προς τις νέες θέσεις εργασίας, αλλά για τους ήδη απασχολούμενους, προκειμένου να διατηρηθούν αυτές.
Σε ο,τι αφορά τον τουρισμό και την Πιερία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε πως οι ελπίδες για τόνωση της τοπικής αγοράς έπεσαν στο κενό αφού ο τζίρος ήταν μικρός και η μεγαλύτερη κίνηση σημειώθηκε σε πολυκαταστήματα.

Ο κ. Κουκοδήμος
Ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι πραγματικά δύσκολος για όλους τους πολίτες αλλά και τους μικρομεσαίους που αισθάνονται πια τη θηλιά να σφίγγει το λαιμό του, σχολίασε ο βουλευτής Πιερίας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας.
Τόνισε πως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα γίνουν περισσότερο αισθητές και στην Πιερία, που λόγω και της πτώσης του τουρισμού θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση, οφείλει να φροντίσει τους ανθρώπους που σήμερα με νύχια και με δόντια, κρατούν ζωντανή την αγορά, δίνουν θέσεις εργασίας, προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το πρόβλημα δεν είναι σίγουρα τοπικό, όμως η Πιερία έχει δεχθεί πολλαπλά πλήγματα με το κλείσιμο των Τεμπών, τα προβλήματα στον τουρισμό κ.λ.π.
Επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. πως εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η χώρα βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία εκτινάσσεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και η Αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό . Είναι μια πολιτική μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά μέσα από υπερχρέωση και βαθιά ύφεση.
Τέλος ο κ. Κουκοδήμος τόνισε  πως η Ν.Δ. έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας: Δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, αν δεν μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης.
Και δεν θα μπορέσουμε να μπούμε στο δρόμο της Ανάπτυξης, αν δεν ανακτήσουμε τη χαμένη Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.
Και δεν θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, αν δεν προχωρήσουμε σε δραστικές αλλαγές, όπως η μείωση των φόρων σε όλες τις κατηγορίες, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή γιατί το απαγορεύει το Μνημόνιο.