Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαινίστηκε το παλαιό δημοτικό σχολείο Πέτρας


Ένα ακόμη κτίριο - στολίδι παρέδωσε στους πολίτες της Πιερίας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας


                                                                         
          Ένα ακόμη κτίριο - στολίδι παρέδωσε στους πολίτες της Πιερίας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Πέτρας, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και συντηρήθηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

          Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας με στόχο την προστασία και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών, αναδεικνύοντας συγχρόνως την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της Πιερίας, αλλά και την ίδια την ιστορία του Νομού.

          Το χώρο του Σχολείου, στη Λόκοβη Πιερίας, επισκέφθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010 ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο οποίος παρέδωσε το σχολείο και τυπικά στα μέλη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας Ολύμπου, ώστε να το χρησιμοποιούν, συνοδευόμενος από τον Αντινομάρχη Πιερίας Νίκο Μπουρονίκο, τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας Χρήστο Συγκερίδη και μηχανικούς της Νομαρχίας.

          Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παπαστεργίου μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας είναι η διατήρηση της παράδοσης αλλά και η προστασία της κρατικής δημόσιας περιουσίας και πρόσθεσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία προχώρησε στην ανακαίνιση και συντήρηση πολλών παλαιών σχολείων σε χωριά του Νομού που σήμερα δεν λειτουργούν. Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι η μετατροπή των παλαιών κτιρίων σε χώρους πολιτισμού και η διάσωσή τους από τη φθορά του χρόνου, είναι μια παρέμβαση ουσίας, αλλά και συμβολή στην ίδια την ιστορία του Νομού, σε κτίρια που αποτελούν σημεία αναφοράς για την παράδοση και την ιστορία του κάθε χωριού.

          Ο Νομάρχης πρόσθεσε ότι με την τάση επιστροφής του κόσμου στα χωριά που παρατηρείται, μελλοντικά το κτίριο της Πέτρας μπορεί να λειτουργήσει και ως σχολείο και συνεχάρη τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου για την ενεργητικότητά τους και το ενδιαφέρον τους να δώσουν ζωή στο χωρίο τους.

          Από την πλευρά του ο ταμίας του Συλλόγου Γιάννης Μπουρουζίκας ανέφερε ότι ένα χρόνια αίτημα του Συλλόγου που ήταν η αναπαλαίωση του παλαιού σχολείου έγινε πραγματικότητα χάρη στην παρέμβαση του Νομάρχη και τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον του. Ο κ. Μπουρουζίκας είπε επίσης ότι στους στόχους του Συλλόγου είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις στο χώρο, με έμφαση στη νεολαία, γι’ αυτό και προχώρησε στη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, με επιχωμάτωση και πλακόστρωση και στη δημιουργία ενός μικρού γηπέδου μπάσκετ. Τον Νομάρχη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ευχαρίστησε και ο κάτοικος του χωριού Λεωνίδας Βελλής ο οποίος σημείωσε ότι το παλαιό σχολείο που οι ίδιοι φοίτησαν όταν ήταν μικρά παιδιά αποκτά πλέον ζωή.
         
          Με το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 112.000 ευρώ έγινε συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου και διαμορφώθηκε και ο περιβάλλοντας χώρος. Συγκεκριμένα, στο εσωτερικό του κτιρίου τοποθετήθηκε νέο δάπεδο, κατασκευάστηκαν δύο wc, μια κουζίνα, καθώς και χώρος γραφείου, έγινε αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων και βάφτηκαν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι. Επίσης, τοποθετήθηκαν καλοριφέρ σε όλους τους χώρους, σύγχρονο λεβητοστάσιο, πλήρης ηλεκτρική εγκατάσταση, εγκατάσταση πυρασφάλειας και αλεξικέραυνου.

          Εξωτερικά έγινε ανάδειξη της λιθοδομής του κτιρίου και τα σκαλοπάτια των εισόδων στρώθηκαν με πέτρα βραχώδους εμφάνισης. Ο διάδρομος από την είσοδο στο χώρο του Σχολείου και η ράμπα προσέλευσης για τα ΑμεΑ επιστρώθηκαν με αντιολισθητικές πλάκες τσιμέντου. Επίσης, με το έργο έγινε κατασκευή περίφραξης  περιμετρικά του οικοπέδου και τοποθετήθηκε μεταλλική παραδοσιακή πόρτα εισόδου.