Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Θανάσης Παπαγεωργίου: «Γίνεται πιο διαφανής και πιο δημοκρατική η λειτουργία των εταιριών και των αγορών»


Το πλαίσιο ελέγχου και διαφάνειας στη λειτουργία των αγορών και των εταιριών, που εισάγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών» ανέλυσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής της πλειοψηφίας στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «η τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση, η τελευταία μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση, ανέδειξε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η έλλειψη κανόνων λειτουργίας, η έλλειψη πλαισίου λειτουργίας, αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών κατέδειξε πτυχές λειτουργίας, κατέδειξε τεράστιες ατασθαλίες και έκνομες ενέργειες, κατέδειξε ότι αυτές οι αγορές λειτουργούν υπό καθεστώς εναρμονισμένων πρακτικών, εσωτερικής πληροφόρησης των ομίλων, εσωτερικής πληροφόρησης σε τράπεζες και θυγατρικές εταιρίες. Ανέδειξε δηλαδή μία αγορά που λειτουργεί χωρίς κανόνες, χωρίς όρια, λειτουργεί κατά ασύδοτο τρόπο σε βάρος της οικονομίας, σε βάρος των επενδυτών, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Αυτή είναι μία πραγματικότητα που το τελευταίο χρονικό διάστημα οδήγησε πολλές κυβερνήσεις, αλλά και ενότητες χωρών στο να λάβουν πρωτοβουλίες για καθορισμό πλαισίου ελέγχου, πλαισίου λειτουργίας των αγορών αυτών. Να θυμίσω, ότι η κρίση αυτή μεταφέρθηκε δυστυχώς στην πραγματική οικονομία και βιώνουμε την τελευταία διετία, ιδιαίτερα στη χώρα μας, αυτές τις δραματικές συνθήκες».

Μία απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες είναι οι δύο Οδηγίες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι οι Οδηγίες 46/2006 και 63/2007 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου «υπάρχει ανάγκη για καλύτερη οργάνωση και διαφάνεια στη λειτουργία των αγορών. Με το νομοσχέδιο προωθείται η μεγαλύτερη δημοσιοποίηση, η διαφάνεια στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις και στις εκθέσεις των εταιρειών και των ομίλων, διότι εκεί στην ουσία με τις ενδοομιλικές συνεννοήσεις συντελείται ένα παιχνίδι τεράστιας κερδοσκοπίας.
Είναι ένα νομοσχέδιο, που αφορά την ενσωμάτωση των δύο Οδηγιών της Ε.Ε. - οι οποίες έπρεπε να ισχύουν από το 2008 – και θα βελτιώσει τη διαφάνεια και την πληροφόρηση των επενδυτών, προκειμένου όλοι να ξέρουμε ποια είναι η οικονομική συμπεριφορά εταιρειών, ιδιαίτερα μεγάλων και των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο. Το απαιτούν οι συνθήκες και οι καιροί».