Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με τους συγγραφείς, τους εικονογράφους, τα σωματεία τους και τους Έλληνες εκδότες, καλεί τους συγγραφείς και τους εικονογράφους να επισκεφθούν τους μαθητές στα σχολεία, οργανώνει επισκέψεις στα σχολεία ώστε ο διάλογος μεταξύ μαθητών και δημιουργών να γίνει μια δημιουργική διαδικασία για νέους ορίζοντες στη σχέση των παιδιών με το βιβλίο και τη λογοτεχνία.
Από το 2004 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.455 επισκέψεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 93.000 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Ο εκπαιδευτικός ή ο βιβλιοθηκονόμος που συμμετέχει στο πρόγραμμα αναλαμβάνει να προετοιμάσει την επίσκεψη του συγγραφέα ή του εικονογράφου. Η προετοιμασία συνίσταται στο να διαβάσουν οι μαθητές κάποια έργα του συγγραφέα, να αναζητήσουν την εργογραφία του στη σχολική ή τη δημοτική βιβλιοθήκη, να εργαστούν σε συγκεκριμένες θεματικές, να συγκρίνουν συγγραφείς ή εικονογράφους της ίδιας σχολής. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ένα τμήμα ή μία τάξη ενός σχολείου έως 50 άτομα, αριθμός που διασφαλίζει την αμεσότητα και τη γονιμότητα της επικοινωνίας.

Η επίσκεψη του συγγραφέα ή του εικονογράφου στο σχολείο περιλαμβάνει τρία στάδια:
προετοιμασία της επίσκεψης
δυναμική της επικοινωνίας με τους μαθητές
δραστηριότητες που ακολουθούν την επίσκεψη

Κάθε συγγραφέας ή εικονογράφος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ελεύθερα το θέμα που θα παρουσιάσει. Είναι ωστόσο πολύ χρήσιμο να το προσδιορίσει σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό ώστε να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των μαθητών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη στήριξη των συγγραφέων και των εικονογράφων, το ΕΚΕΒΙ επιχορηγεί ετησίως ένα ποσοστό επισκέψεων σε σχολεία χάρη στο οποίο καλύπτει το κόστος μετακίνησης και διαμονής, καθώς επίσης μια συμβολική αποζημίωση για τον συγγραφέα ή τον εικονογράφο.

 Το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2011.
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από 1η Σεπτεμβρίου 2010.



Για περισσότερες πληροφορίες   http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3942&cnode=150