Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Τρεις στους 10 νέους πίνουν πάνω από το επιτρεπόμενο Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Ελέγχθηκαν τα επίπεδα αλκοόλ 1.100 ατόμων σε 23 μεγάλα νυχτερινά κέντρα, 14 πόλεων της Ελλάδας.
Οι 3 στους 10 νέους που ξενυχτούν στα κέντρα διασκέδασης και οδηγούν, καταναλώνουν αλκοόλ πέρα του ορίου, ενώ οι περιοχές που εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Πάτρα, η Ρόδος, η Τήνος και η Δράμα.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλλεξε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» που διοργάνωσε για 4η χρονιά την εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» στην Ελλάδα το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας έλεγξε τα επίπεδα αλκοόλ σε 1.100 άτομα σε 23 μεγάλα νυχτερινά κέντρα σε 14 πόλεις της Ελλάδας.
Η κατανάλωση του αλκοόλ και η υπερβολική ταχύτητα αποτελούν τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. Ειδικότερα μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.
Μάλιστα, τα στατιστικά της Τροχαίας για το έτος 2009 αναφέρουν ότι από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων (1.314), το 20,17% προκλήθηκε από μέθη (265 συμβάντα).
Νέοι, ποτό και οδήγηση
Περίπου 150 εθελοντές βρίσκονταν σε νυχτερινά κέντρα των Πόλεων Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Πάτρα, Λάρισα, Σέρρες, Χανιά, Χίος, Ρόδος, Τήνος, κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να παροτρύνουν τους νέους να μην καταναλώσουν αλκοόλ στην περίπτωση που αποτελούσαν τον «οδηγό της παρέας τους».
Από τους 2.500 οδηγούς που δεσμεύτηκαν να μην καταναλώσουν αλκοόλ, το 44% των συμμετεχόντων προέβησαν σε φιλικό αλκοτέστ εκ των οποίων το 1/4 στο σύνολο των αποτελεσμάτων ήταν πάνω από το όριο που ορίζει ο ΚΟΚ.
Συνολικά 782 άντρες και 318 γυναίκες έκαναν αλκοτέστ εκείνη τη βραδιά εκ των οποίων 191 άντρες και 41 γυναίκες αντίστοιχα ήταν πάνω από το όριο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε Ρόδο, Πάτρα, Τήνο και Δράμα, 1 στους 3 νέους που αποτελούσαν τον οδηγό της παρέας τους βρέθηκαν πάνω από το όριο κατά τη μέτρηση αλκοόλ στην έξοδό τους από το κέντρο, ακολουθεί η Ξάνθη με αναλογία 1 στους 4, στη συνέχεια η Χίος, η Λάρισα και η Φλώρινα με αναλογία 1 στους 5, μετά η Αττική, η Χαλκίδα και ο Βόλος με αναλογία 1 στους 6.
Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με αναλογία 1 στους 7 και τέλος οι Σέρρες (που παρουσίασαν και τα καλύτερα αποτελέσματα) με αναλογία από 1 στους 12 νέους για το έτος 2010. Αξιοπρόσεκτο στοιχείο προκύπτει για την περιοχή των Χανίων με αναλογία 1 στους 2 νέους που βρέθηκαν πάνω από το όριο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1884549