Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΣΗΜΕΡΑ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΗ «ΒΡΑΔΥΝΗ»

ΣΕΛ. 11

ΒΑΛΑΜΕ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ



ΕΦΑΡΜΟΣΑΜΕ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ,

ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΡΔΑΜΠΙΚΗ





ΒΡΑΔΥΝΗ: Κύριε Δήμαρχε, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία η υποψηφιότητά σας;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Από την ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κατερίνης, εφαρμόσαμε πιστά τις δεσμεύσεις μας. Το σύνθημά μας, για αλλαγή σε νοοτροπίες και πρακτικές ήταν ο «οδηγός» μας στη νέα πορεία που χαράζουμε από το 2007.
Ως Δημοτική αρχή επενδύσαμε στην ενότητα και τη συνεργασία μακριά από ιδεολογικές και κομματικές τοποθετήσεις. Κανείς δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια.
Βάλαμε τα θεμέλια για τη νέα Κατερίνη, κάναμε πράξη όσα δεσμευθήκαμε, και με την εμπειρία, την σκληρή δουλειά χτίζουμε πάνω σε νέες βάσεις και γερά θεμέλια το δήμο μας.
Με ήθος, διαφάνεια, εντιμότητα, προγραμματισμό και ενότητα, όλοι μαζί αλλάζουμε τον τόπο μας, αλλάζουμε το Δήμο Κατερίνης. Είμαστε πανέτοιμοι, μπροστά στη νέα εποχή.


ΒΡΑΔΥΝΗ: Κατά την άποψή σας, η υποψηφιότητά σας στην τοπική κοινωνία συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο ή αφορά μόνο τα τοπικά προβλήματα;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα, θα τολμούσα να πω πως ήταν «σύμπτωμα» του δήμου όταν τον παραλάβαμε.
Αυτό μας έκανε, ως «Πολίτες σε Δράση», να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά, να βρούμε τις λύσεις, να οργανώσουμε τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό και να βρούμε τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις, να νοικοκυρέψουμε το δήμο και να τα καταφέρουμε.
Ξέρουμε πλέον τη «συνταγή», τη δοκιμάσαμε και πέτυχε.
Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση του «Καλλικράτη».
Δε θα ήταν συνετό όμως να υποστηρίξουμε ότι η κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει προβληματισμός, όμως θέτουμε προτεραιότητες και προχωράμε με έργα ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Η μείωση των πόρων στους ΟΤΑ αγγίζει τα 4,5 δις ευρώ συνολικά. Πόσο ρόλο θα παίξει αυτό στο πρόγραμμά σας και στις προτάσεις που θα παρουσιάσετε στους συνδημότες σας;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Τίποτα απ όσα βιώνουμε σήμερα δε μπορούσε κανείς να τα φανταστεί ένα χρόνο πριν. Το ντόμινο, της οικονομικής κρίσης έφτασε και στους ΟΤΑ. Κατά συνέπεια οι πόροι που προσδοκούμε είτε καθυστερούν είτε «παγώνουν», ή μειώνονται. Με αυτή την έννοια γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα στον «Καλλικράτη» .
Λαμβάνουμε υπόψη τους βάσιμους κινδύνους που κρύβει η υποχρηματοδότηση, λόγω επικαιροποιημένου Μνημονίου που όπως φαίνεται θα συνεχισθεί και την προσεχή τριετία 2011-12-13. Όμως είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό και θα το αντιμετωπίσουμε. Δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Γίναμε ένας από τους λίγους Δήμους που αποκτήσαμε εγκαίρως Διαχειριστική Επάρκεια, ώστε να μπορούμε να υποβάλλουμε μελέτες για έργα και δράσεις που εντάσσονται σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξοικονομούμε πόρους, είτε κάνοντας μόνοι μας τις μελέτες διεκδικώντας έργα και κονδύλια, είτε με τις περικοπές, είτε με τις εκπτώσεις που πετυχαίνουμε με την κατασκευαστική εταιρία του Δήμου μας.
Ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητες και με σταθερά βήματα, αξιοποιούμε τις δυνατότητες μας.


ΒΡΑΔΥΝΗ: Πως πιστεύετε ότι θα μπορέσει ένας δήμαρχος να καλύψει τη μείωση της χρηματοδότησης και πόσα περιθώρια θα έχει για να προχωρήσει σε λύσεις;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τη χώρα μας, η οποία επηρέασε σημαντικά και τη δυνατότητα της κεντρικής εξουσίας να εξασφαλίσει τους θεσμοθετημένους προς τη Αυτοδιοίκηση πόρους, ο Δήμος Κατερίνης κατάφερε να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή των πόρων.
Εκμεταλλευόμαστε στο μέγιστο τους χρηματοδοτικούς πόρους τόσο του Γ’ ΚΠΣ και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) όσο και των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Κοινότητας. Με έργα εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από τα Αναπτυξιακά Προγράμματα, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ο Δήμος επενδύει στο μέλλον και εξασφαλίζει τις απαιτούμενες υποδομές (οδικά δίκτυα, αρδευτικά – αποχετευτικά και δίκτυα ύδρευσης, πολιτιστικές υποδομές, υποδομές παιδείας, περιβαλλοντικές υποδομές, τεχνολογικές υποδομές, κ.α.).
Επενδύουμε στις Νέες Τεχνολογίες, με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τον Πολίτη με τη μεγαλύτερη δυνατή για το Δήμο εξοικονόμηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.
Εντατικοποιούμε τον εσωτερικό ανταγωνισμό της αγοράς κατά την ανάθεση μεγάλων έργων υποδομής, εξασφαλίζοντας έτσι αρκετά εκατομμύρια ευρώ προς όφελος των δημοτών μας.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι έργο πιστεύετε ότι έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην τοπική κοινωνία, ώστε να ζητάτε με αξιώσεις την ψήφο τους;

ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: Στα τριάμισι χρόνια της διοίκησής μας πετύχαμε την εξυγίανση του δήμου. Παράλληλα τα κονδύλια που «φέραμε» στο δήμο Κατερίνης, είναι εντυπωσιακά.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2007 – 2010 υλοποιείται σταδιακά και αποτελεί οδηγό νέων έργων, μελετών και προμηθειών, που ξεπερνούν συνολικά τα 43.000.000 ευρώ.
Ενδεικτικά σας αναφέρω μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε :

• το μεγαλύτερο έργο αγροτικής ανάπτυξης στην Κ. Μακεδονία για το Δήμο Κατερίνης το οποίο περιλαμβάνει αρδευτικά δίκτυα και αγροτική οδοποιία ύψους 21.000.000 ευρώ.

Την επέκταση του ΧΥΤΑ 3.800.000 ευρώ.

Έργα αποχέτευσης στην Κατερίνη και τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, 11.000.000 ευρώ.

Αναβάθμιση του παλιού και κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού, ύψους 8.816.260 ευρώ .

Έργα ύδρευσης ύψους 7.000.000 ευρώ

Επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, ύψους 2.500.000 ευρώ.

Έχουμε πετύχει πολύ σημαντικό έργο στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στις νέες τεχνολογίες, στην παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

Πρέπει επίσης να αναφέρω ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κατερίνης.

Ένα έργο τεράστιας σημασίας. Όσες εκτάσεις έχει ο Δήμος, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης. Δίνουμε υπεραξίες σε 2,5 χιλιάδες στρέμματα δημοτικής γης, ενώ 1400 στρέμματα μπαίνουν στο σχέδιο πόλης. Από αυτά 200 στρέμματα θα δοθούν ως αποζημιώσεις στους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε. Αυτές είναι λύσεις οριστικές που παράλληλα δίνουν ένα τεράστιο πλούτο στην πόλη μας ως υπεραξίες.