Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Θ. Παπαγεωργίου «Να προταχθεί στην διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης με Σ.Δ.Ι.Τ. του ΚΑΤ Αιγινίου»

Ενημέρωση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του έργου.
Τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενημέρωσε με επιστολή και σχετικό υπόμνημα ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου για την υλοποίηση με Σ.Δ.Ι.Τ. του έργου του Ειδικού Νοσοκομείου Αποθεραπείας - Αποκατάστασης Βορείου Ελλάδος, στο Αιγίνιο Πιερίας.



Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει στην επιστολή του πως το έργο αυτό είναι ώριμο, είναι πολύ αναγκαίο και σπουδαίο έργο, ένα έργο υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας και κοινωνικής ωφελιμότητας.



Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εξειδικευμένο σύγχρονο δημόσιο κέντρο το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες περίθαλψης των πολιτών στον τομέα της αποθεραπείας - αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Νοσοκομείο Αποκατάστασης- Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδας θα καλύψει την αναγκαιότητα:

• Πρώιμης παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης σε «βαριά» ως «κρίσιμη» κατάσταση ασθενείς

• Πλήρους αντιμετώπισης από πλευράς αποκατάστασης των περιστατικώνόπως κακώσεων του νωτιαίου μυελού - σπονδυλικής στήλης, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και αγγειακών (εγκεφαλικών) επεισοδίων

• Παθολογικής και χειρουργικής νοσηλευτικής, διαγνωστικής και θεραπευτικής υποστήριξης που χρήζει ο ασθενής εξαιτίας της πολυπλοκότητας των προβλημάτων υγείας

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ειδικού Νοσοκομείου θα προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση ασθενών σε ‘οξεία’ φάση και συγκεκριμένα αυτών των πρώτων σταδίων, της «υψηλής» και «μέσης» εξάρτησης. Παράλληλα, όμως, θα εξυπηρετεί και εξωτερικούς ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή του (DAY CARE, ημερήσια νοσηλεία) καθώς και επανεισαγωγές μικρού αριθμού ασθενών, προκειμένου για την παρακολούθηση και αντιμετώπισή τους μετά την περαίωση του βασικού κύκλου της αποκατάστασής τους (short stay-Readmissions ward).



Οι Σ.Δ.Ι.Τ., αποτελούν μια μέθοδο κατασκευής δημόσιων υποδομών και παροχής δημόσιων υπηρεσιών. Στις Σ.Δ.Ι.Τ., ο δημόσιος τομέας αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να λειτουργήσει και να συντηρήσει μια υποδομή ή/και να σχεδιάσει, να θέσει σε εφαρμογή μια δημόσια υπηρεσία".

Σε σχέση με το ανωτέρω έργο, καθ' όλη τη διάρκεια της σύμπραξης, η οποία θα έχει διάρκεια 25 έτη (συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής περιόδου η οποία εκτιμάται να ανέλθει στα 3 έτη), ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) που θα αναδειχθεί Ανάδοχος του έργου, θα αναλάβει τη σύνταξη του συνόλου των μελετών που θα υποβληθούν κατά την εκτέλεση της Σύμβασης Σύμπραξης, καθώς και το σύνολο των ενεργειών και τη σύνταξη των εγγράφων που απαιτούνται για να διασφαλισθεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειών και εγκρίσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την χρηματοδότηση του έργου με ίδια και δανειακά κεφάλαια, την εκτέλεση και τη τεχνική διαχείριση του έργου.