Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινούν το Σάββατο τα ΚΓ' Πάτρια Ράχης

"Ευρωέλληνες ή Ελληνορθόδοξοι" ο τίτλος του φετινού επιστημονικού συνεδρίου
Το πρόγραμμα των ΚΓ' Πατρίων παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ράχης "Τα Πάτρια" Δημήτρης Ντούρος. Οι εκδηλώσεις των ΚΓ' Πατρίων των οποίων το αφιέρωμα είναι "Ευρωέλληνες ή Ελληνορθόδοξοι" θα πραγματοποιηθούν στη Ράχη από 16 έως 21 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.
Η έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου θα γίνει το  
Σάββατο 16 Οκτωβρίου με ομιλητές τον πρωτοπρεσβύτερο καθηγητή π. Θεόδωρο Ζήση,
την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μαντούβαλου,
τον φιλόλογο - συγγραφέα Σαράντο Καργάκο,
τον καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Δημήτριο Τσελεγγίδη
και τον φιλόλογο - συγγραφέα Κωνσταντίνο Γανωτή.

Επίσης θα μιλήσουν ο πρωτοπρεσβύτερο καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός, η φιλόλογος Αντωνία Βουλγαράκη, ο ιατρός - μουσικολόγος Παναγιώτης Κικήλης και ο μοναχός Λουκάς.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών, θεατρική παράσταση από το θέατρο Ράχης με το έργο "Το τίμημα της λευτεριάς", απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στα μέλη της Τράπεζας αίματος των "Πατρίων Ράχης", καθώς και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους συλλόγους Κρητών, Ηπειρωτών και τον πολιτιστικό σύλλογο Ράχης.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ντούρος, επεσήμανε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος του φετινού συνεδρίου έγινε πριν από τρία χρόνια.
"Το "ευρωέλληνες ή ελληνορθόδοξοι" δεν αναιρούν το ένα και το άλλο. Αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο επειδή γιορτάζει ο πολιούχος της Ράχης ο Λουκάς ο Ευαγγελιστής και κέντρο τους είναι η 18η Οκτωβρίου. Στα πλαίσια αυτής της πανήγυρης έχει καθιερωθεί εδώ και 13 χρόνια το επιστημονικό συνέδριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Θα είναι κοντά μας το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου αρκετοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οι οποίοι βοηθούν το έργο του συλλόγου. Πολλοί από αυτούς έχουν έρθει και άλλες φορές και άλλοι έρχονται για πρώτη φορά, και πάνω από όλα φίλοι του συλλόγου που συνδράμουν στο έργο μας".
Ο κ. Ντούρος ευχαρίστησε τον Δήμο Κατερίνης για την υποστήριξη του ενώ τα φετινά Πάτρια γίνονται σε συνεργασία των δήμου Πέτρας και Πνευματικού κέντρου Ράχης.