Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επιστολή του Φιλοζωικού Σωματείου «Ελπίδα και Στοργή» στον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης.


Την διάθεση για συνεργασία στην καθαριότητα της πόλης, εκφράζουν σε επιστολή τους προς τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημήτρη Βαϊνά, τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου «Ελπίδα και Στοργή»

Τα μέλη του Σωματείου, επισημαίνουν στην επιστολή τους, την υποχρέωση όσων επιμελούνται ζώα, να φροντίζουν για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων και προτείνουν στο Δήμο Κατερίνης την εγκατάσταση κάδων, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των «δεσποζόμενων ζώων» να επιμελούνται τα κατοικίδια τους, αλλά και την επιβολή προστίμων προς όσους ιδιοκτήτες ζώων δεν φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους που βγάζουν τα ζώα τους.
Στην επιστολή τους, αναφέρουν:
Αρχικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για τις νέες σας αρμοδιότητες στον Δήμο μας, και να σας ευχηθούμε ευκολία και επιτυχία στο έργο σας, στο οποίο με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να συμβάλουμε.
Με αυτό το σκεπτικό, προτείνουμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε το καλό παράδειγμα που έδωσε ο πρώην Δήμος Λαρισαίων για τον έλεγχο των πάρκων και των κοινόχρηστων χώρων σε σχέση με τα περιττώματα των κατοικίδιων ζώων και αφορά στην εγκατάσταση ειδικών κάδων στα πάρκα και τους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους, που δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να επιμελούνται τα κατοικίδια τους, αλλά και να διατηρούν καθαρούς τους δημόσιους χώρους, εγκρίνοντας παράλληλα μέσω του δημοτικού συμβουλίου κανονισμό λειτουργίας των πάρκων και των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, με βάση τον οποίο προβλέπεται η επιβολή από τη δημοτική αστυνομία προστίμων σ’ όσους δεν επιμελούνται τα κατοικίδια τους και προκαλούν προβλήματα καθαριότητας.
Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωμένος από το νόμο 3170/03, Άρθρο 2, να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του.
Θεωρούμε πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι πολλοί από τους συνδημότες μας είναι φιλόζωοι και απολαμβάνουν τις βόλτες τους καθημερινά στην πόλη μας με τα κατοικίδιά τους. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολύ δυσάρεστη η συνειδητοποίηση πως λίγοι από αυτούς αντιλαμβάνονται πως οι υποχρεώσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στην φροντίδα, τον σεβασμό των αναγκών και την ευζωία του κατοικιδίου τους, αλλά επεκτείνονται και απέναντι στο σύνολο των συνδημοτών τους, φιλόζωων και μη, όταν περιφέρονται σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς απειλούν και την δημόσια υγεία.
Αναφέρουμε πως σε συζήτηση με υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου, συνειδητοποιήσαμε για πρώτη φορά και εμείς οι ίδιοι, πως κατά τον καλλωπισμό των χώρων πρασίνου με μεσινέζες χειρός, πολλές φορές πετιούνται κόπρανα στα πρόσωπά τους!
Αυτό δεν είναι προς τιμήν μας!
Εάν λοιπόν με την δική σας συνεργασία δημιουργηθεί όλη η απαραίτητη υποδομή για να επιμεληθούν οι φιλόζωοι τα κατοικίδιά τους και παράλληλα υπάρξει και η ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν, και τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι τσουχτερά.
Εμείς, και όλα τα μέλη μας, έχουμε την πρόθεση να βοηθήσουμε όπως μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου. Ήδη, έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό και την αφισοκόλληση μακετών που αφορούν στο θέμα (επισυνάπτουμε ενδεικτικά), και δεν έχουμε καμία αντίρρηση να προσφέρουμε εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας στο Δήμο με ιδέες, προτάσεις, σχεδιασμό μακετών κλπ.
Θα χαρούμε πολύ να έχουμε σύντομα νέα σας επί του θέματος και να δούμε μια πόλη καθαρή και όμορφη, με δημότες που σέβονται τα ζώα και αλλήλους.

Πηγή. Πολιτεία