Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη τύπου του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κ. Ρέχας: "Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα"


Στα προβλήματα του εμπορικού κόσμου αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κώστας Ρέχας.

Ο κ. Ρέχας αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και το θέμα της υπογραφής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο και στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από χρόνο, αλλά από χρήμα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Αντίθετοι σε κάθε αλλαγή του ήδη θεσμοθετημένου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων και στη λειτουργία αυτών, οποιαδήποτε άλλη Κυριακή πέραν της ήδη θεσμοθετημένης, είναι ο εμπορικός κόσμος.

Η θέση αυτή βασίζεται στο γεγονός, ότι το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό και ικανοποιητικό και καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή και ότι οι ώρες λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι υπεραρκετές, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών, και την καταναλωτική κίνηση η οποία είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερα μειωμένη, λόγω, όμως, οικονομικής στενότητας και όχι λόγω έλλειψης καταναλωτικού χρόνου.

"Ο καταναλωτής, στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε δεν χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται χρήμα. Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική κίνηση θα αυξηθεί με τη λειτουργία των καταστημάτων, επιπλέον Κυριακές, ή ότι ο τζίρος που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη, θα καλύψει το αυξημένο λειτουργικό κόστος των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ Σ.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Ο κ. Ρέχας διαμαρτυρήθηκε επίσης για την ψήφιση του άρθρου 13 του Νόμου που αφορά σε "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας" και το οποίο δίνει τη δυνατότητα σύναψης άμεσων ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων μόνον στις επιχειρήσεις που διαθέτουν επιχειρησιακό σωματείο, ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ, στην ουσία, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η Τριτοβάθμια Συνδικαλιστική Οργάνωση, από τη δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Θέση επίσης του εμπορικού κόσμου είναι το καθεστώς των εκπτώσεων να παραμείνει ως έχει, ενώ όσον αφορά τις προσφορές πρόταση είναι να πραγματοποιούνται μάξιμουμ 4 δεκαήμερα προσφορών το χρόνο, τα οποία θα πρέπει εγκρίνονται από τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους.

"Ζητούμε να επανέλθει η απαγόρευση των προσφορών ένα μήνα πριν την έναρξη των εκπτώσεων. Επίσης, να απαγορεύονται οι προσφορές το χρονικό διάστημα από 10 ως 31 Δεκεμβρίου καθώς και δύο εβδομάδες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εγκύκλιος Α4/1634/20-10-2005, η οποία αφορά σε πρακτικές προώθησης πωλήσεων, καθώς προκαλείται σύγχυση με τις προσφορές και τις εκπτώσεις.

Αναφορικά με το θέμα του ελέγχου των προσφορών και εκπτώσεων, ζητούμε να συσταθούν άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές εμπορίου από τους καλλικρατικούς δήμους και να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για θέματα ελέγχου και αστυνόμευσης της αγοράς. Στις επιτροπές εμπορίου που θα δημιουργηθούν, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεργασία σε θέματα προσφορών/εκπτώσεων/ωραρίου και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία της αγοράς" κατέληξε ο κ. Ρέχας.

Πηγή. Πιερικοί Αντίλαλοι