Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.


Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Φτάνουν οι υποσχέσεις, τα ίδια πράγματα αναμασώνται τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, την Παρασκευή, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου θέλησε να παρουσιάσει τα αυτονόητα ως σοφίες, την ώρα που για το αναπτυξιακό και επενδυτικό νομοσχέδιο αλλά και για το νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα δεν ερωτηθήκαμε καν (!!!), παρόλο που εμείς, ως περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα κληθούμε να διαχειριστούμε.
Πώς θα εφαρμόσουμε τον «Καλλικράτη» και θα δημιουργήσουμε στην Περιφέρεια ανάπτυξη όταν π.χ. οι φορείς διαχείρισης της ανάπτυξης και της ακίνητης περιουσίας του κράτους (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, κ.ά.) σχεδιάζουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις χωρίς να μετέχουμε πουθενά; Μας ζητάτε να διαχειριστούμε την ανάπτυξη αλλά μετά φανερώνεται μια… θάλασσα κρατικών φορέων και δομών που ο καθένας κάνει ό,τι αυτός νομίζει χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός, καμία οργάνωση. Αυτό είναι ανάπτυξη; Δυστυχώς, η κεντρική εξουσία δεν αποδεσμεύει τις αρμοδιότητες που εκ του νόμου πρέπει να εκχωρήσει στις Περιφέρειες και αυτό αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της εφαρμογής του «Καλλικράτη».
Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν το 2010 για τα σχολεία πήραμε μόλις 2 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα το 2009 είχαμε πάρει 20 εκατ. ευρώ;
Όταν για τον τουρισμό δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και δύο χρόνια;
Όταν η Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηρισμένη ως άγονη γραμμή και αποκομμένη συγκοινωνιακά από στεριά, θάλασσα και αέρα;
Όταν εδώ και 15 μήνες δεν έχει ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Κεντρικής
Μακεδονίας ούτε ένα έργο, ενώ σταμάτησαν και όσα βρισκόταν σε εξέλιξη;
Με εντυπωσιασμούς δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάπτυξη.
Από την πλευρά μας, επανειλημμένα ζητήσαμε από εσάς και καλέσαμε υπουργούς να έρθουν στη τότε Νομαρχία για να ενημερωθούν για τα προβλήματα και να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.
Εδώ και χρόνια έχουν κατατεθεί πολλές προτάσεις από φορείς, αυτοδιοίκηση, από υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ αλλά δυστυχώς αγνοήθηκαν πλήρως.
Κύριε Παπανδρέου, αφήστε τα ψεύτικα λόγια. Ακούστε επιτέλους την κοινωνία. Ο λαός δεν αντέχει άλλο».