Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 23ης ΜΑЇΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ.


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Πρόκειται, θέλω να πιστεύω, για κοινή παραδοχή ότι το ζήτημα των διοδίων είναι μεγίστης σημασίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, επομένως για τον δήμο μας. Θέλω να υπενθυμίσω στο σώμα ότι πριν από δύο μήνες είχε κατατεθεί στον Πρόεδρο του Δ.Σ. αίτημα της Επιτροπής Αγώνα για τα διόδια όπου...
μεταξύ άλλων ζητούνταν να συζητηθεί το θέμα των διοδίων σε συνεδρίαση του Δ.Σ. κι επιπλέον να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Επειδή παρατηρήθηκε σχετική καθυστέρηση στην ένταξη του θέματος σε κάποια ημερήσια διάταξη κι επειδή πίστευα ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα αξίζει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση, συνέταξα σχετικό αίτημα, το οποίο μαζί με τους συνυπογράφοντες συναδέλφους απευθύναμε προς τον Πρόεδρο. Αποτέλεσμα του αιτήματος αυτού είναι η αποψινή ειδική συνεδρίαση.
Προσωπικά θεωρώ μεγάλο όφελος για τον τόπο την ίδια την συζήτηση που διεξάγεται απόψε, ενώ τάσσομαι υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Όχι βέβαια γιατί έχω την πλάνη ότι μπορεί να δεσμεύσει την πολιτεία σε κάτι από μόνο του ένα τοπικό δημοψήφισμα ή να καταργήσει την «λεόντεια» υπέρ της εταιρίας σύμβαση. Μπορεί όμως και πρέπει να αποτελέσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς τους βουλευτές και την πολιτεία για επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρία των όρων της σύμβασης που «αλυσοδένουν» την περιοχή μας!
Βέβαια σε καιρούς οικονομικής δυσχέρειας προκύπτει πράγματι ένα θέμα με τα έξοδα που θα απαιτηθούν για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Φρονώ όμως ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα την τοπική μας οικονομία, επομένως έμμεσα και τα έσοδα του δήμου, αξίζει μίας λογικής δαπάνης. Άλλωστε τα όποια έξοδα του δήμου θα μπορούσαν να μειωθούν τόσο από την εθελοντική εργασία, όσο και από μία έκτακτη οικονομική εισφορά που καλό θα ήταν να καταβάλουν εθελοντικά οι επαγγελματίες της περιοχής. Επίσης θα πρέπει να ζητηθεί ανάλογη εισφορά κι ενίσχυση και από την Αντιπεριφέρεια, καθώς η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια τοπικών δημοψηφισμάτων για τα διόδια. Δε νομίζω λοιπόν πως θα μας αρνηθεί ηθική και υλική στήριξη.
Σχετικά τώρα με το θέμα της εγκυρότητας ενός τέτοιου δημοψηφίσματος υπάρχουν αρκετές ερμηνείες, αλλά από τη νομοθεσία προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα σε επίπεδο δήμων για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος κι αρμοδιότητας των δήμων. Και μπορεί να μην υπάγεται στις αρμοδιότητες ενός δήμου το που θα μπουν διόδια, είναι όμως θέμα άμεσου ενδιαφέροντος οι αρνητικές συνέπειες των υπερβολικών διοδίων για την τοπική οικονομία. Για να υπάρξει πάντως η δυνατότητα να γίνει δεκτή από την περιφέρεια η απόφαση για τοπικό δημοψήφισμα θα πρέπει να δηλώνονται σαφώς: το ερώτημα του δημοψηφίσματος, η ημερομηνία διεξαγωγής του και ο προϋπολογισμός εξόδων του. Είναι πρακτικά αδύνατον να λυθούν οριστικά τα ζητήματα αυτά σε μία συνεδρίαση λίγων ωρών.
Για τον λόγο αυτό θα θέσω στο σώμα προς ψήφιση τις ακόλουθες δύο προτάσεις:
1) Να δώσει σε αυτή τη φάση το Δ.Σ. τη θετική του ψήφο για προετοιμασία διενέργειας δημοψηφίσματος παραπέμποντας άμεσα το θέμα στις αρμόδιες επιτροπές (στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το ερώτημα και την ημερομηνία, ενώ, αν χρειαστεί, για τον προϋπολογισμό στην Οικονομική Επιτροπή.
2) Να συσταθεί άμεσα Δημοτική Διαπαραταξιακή Επιτροπή Αγώνα (πρότασή μου από τον Οκτώβριο ακόμη!) με συμμετοχή ενός αιρετού από κάθε δημ. παράταξη, των προέδρων των κοινοτήτων κι εκπροσώπων των επαγγελματιών και των φορέων, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις «παρενέργειες» από τη λειτουργία των διοδίων, καθώς και την πραγματοποίηση συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με την εταιρία και φορείς της πολιτείας, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο.
Τέτοια άμεσα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Επιτροπή αυτή, αλλά και αιτήματα που θα χρειαστεί να προωθήσει είναι τα εξής:
α) Άμεση έναρξη κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου.
β) Άμεση εφαρμογή εξαγγελίας Υπουργείου για μειώσεις 30% - 50% στις τιμές των διοδίων.
γ) Κάρτες ελευθέρας για τους κατοίκους του δήμου αλλά και για τους επί μακρόν διαμένοντες επισκέπτες.
δ) Ειδικές χρεώσεις ακόμη και για τα μεγάλα επαγγελματικά οχήματα επαγγελματιών του δήμου μας που είναι αναγκασμένοι να διέρχονται καθημερινά από τα διόδια.
ε) Αποτροπή εγκατάστασης νέων πλευρικών διοδίων σε οποιοδήποτε σημείο του δήμου μας.
στ) Κοινή δράση με τον όμορο δήμο Τεμπών που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα.».
(ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ): «Κύριε Πρόεδρε, τελικά μετά από αρκετά κλωθογυρίσματα καταλήγουμε πιστεύω στα ίδια. Πρώτος είπα από την αρχή ότι δεν είναι δυνατόν να καταλήξουμε απόψε σε οριστική απόφαση για το δημοψήφισμα. Επομένως χαίρομαι για την αλλαγή στάσης και τη συμβιβαστική πρόταση του δημαρχεύοντος κ. Φαρμάκη για παραπομπή του θέματος του δημοψηφίσματος στην Επιτροπή Διαβούλευσης· πρόταση άλλωστε που κατέθεσα ήδη και ο ίδιος στην αρχική μου εισήγηση. Τώρα το αν πρέπει να ζητήσουμε από την Περιφέρεια να διενεργήσει εκείνη το δημοψήφισμα, αυτό είναι κάτι που επιλέγω να το αφήσω να λυθεί στην πορεία της διαβούλευσης.
Χαίρομαι επίσης για το γεγονός ότι το ζήτημα του κόστους που έθιξαν αρκετοί συνάδελφοι, έλαβε την αρμόζουσα απάντηση και λύση από την τοποθέτηση του κ. Μπούρου - εκπροσώπου των επαγγελματιών και μέλος της επιτροπής αγώνα - που δήλωσε ότι οι επαγγελματίες θα αναλάβουν ένα ικανό μέρος των εξόδων! Ποιο άλλοθι υπάρχει άραγε τώρα για την αποφυγή του δημοψηφίσματος; Επιμένω λοιπόν στην πρόταση για παραπομπή του δημοψηφίσματος στην Επιτροπή Διαβούλευσης χωρίς να απορρίπτω την πρόταση του κ. Δημόπουλου για συλλογή υπογραφών. Άλλωστε το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επιμένω επίσης και στην πρόταση για σύσταση Δημοτικής Διαπαραταξιακής Επιτροπής Αγώνα.».
Για την ιστορία να πούμε ότι η πρώτη πρόταση υπερψηφίστικε ομόφωνα, ενώ η δεύτερη καταψηφίστικε με ψήφους 13 – 12! Επίσης ομόφωνα συμφωνήθηκε να δώσουμε όλοι οι δημ. σύμβουλοι το «παρών» σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας την Δευτέρα 30\5 στα διόδια! Όσο για το σχόλιο του κ. Φαρμάκη ότι δεν χρειάζεται Διαπαραταξιακή Επιτροπή και πως «και οι 27 θα είμαστε συντονιστική επιτροπή», έπρεπε να του παρατηρήσω, όπως και έκανα, ότι στις πρόσφατες κινητοποιήσεις όχι και οι 27, αλλά ούτε καν … 7 σύμβουλοι δεν εμφανίζονταν! Εύχομαι βέβαια αυτό να αλλάξει άμεσα.
Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».