Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο Καλός Δήμαρχος: Andrew Nicoll


Ο «Καλός Δήμαρχος» δεν επηρεάζεται από τις επικείμενες Νομαρχιακές-δημοτικές εκλογές, αφού επ ουδενί δεν αποζητά την ψήφο σας. Ο «Καλός Δήμαρχος», το μυθιστόρημα του Βρετανού Andrew Nicoll που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα στη Σκωτία, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κάλπες, προεκλογικές ομιλίες κι άλλα τέτοια πεζά. Πρόκειται επί της ουσίας για μία ιστορία αγάπης, από αυτές που σπάνια συναντάει κανείς ακόμη και μέσα στις σελίδες ενός μυθιστορήματος.
Ο Τάιμπο Κρόβιτς είναι ο δήμαρχος, ή μάλλον ο καλός δήμαρχος μίας μικρής πόλης σε κάποια γωνιά της Βαλτικής που νοιάζεται περισσότερο για το σωστό, παρά για την προσωπική του ευτυχία. Η Αγάθη Στόπακ είναι η γραμματέας του, μία πανέμορφη γυναίκα που έχει περάσει πολλά και γίνεται το αντικείμενο πόθου του καλού δημάρχου. Μεταξύ τους αναπτύσσονται τόσο έντονα συναισθήματα που θα μπορούσαν να τινάξουν τις ζωές τους στον αέρα... Μετά από ατελείωτες ώρες στον «Χρυσό 'Αγγελο» υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μαμάς Τσέζαρε, θα μπορέσει ποτέ ο έρωτας αυτός να εξελιχθεί;
Τι κι αν ο ταλαντούχος κύριος Andrew Nicoll εργάστηκε στο παρελθόν ακόμη κι ως ξυλοκόπος, η γλώσσα που χρησιμοποιεί στον «Καλό Δήμαρχο» κάθε άλλο παρά ξύλινη είναι -σίγουρα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά κι η Φωτεινή Πίπη στη μετάφραση. Ο τρόπος περιγραφής της ιστορίας είναι ένα ακόμη από τα λογοτεχνικά τρικ (με την καλή έννοια!), που κάνουν το συγκεκριμένο βιβλίο ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό.
Οι 480 σελίδες του «καταπίνονται» τόσο εύκολα που δεν θα καταλάβετε πότε από το πρώτο κεφάλαιο φτάσατε στο τελευταίο. Διάβαζα κριτικές ότι τους χαρακτήρες του «Καλού Δημάρχου» δύσκολα τους αποχωρίζεται κάποιος. Ναι... Αυτή είναι μία ΜΕΓΑΛΗ αλήθεια!

«Ο Καλός Δήμαρχος»                                                                              H...stroumfita
Andrew Nicoll
Εκδόσεις Διόπτρα

πηγή:miss.gr