Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Οι περισσότεροι άνδρες τρέμουν στην ιδέα να αποκτήσουν φαλάκρα. Και μόλις τα πρώτα σημάδια κάνουν την εμφάνισή τους, αναζητούν τις αιτίες και τις «ιαματικές» συνταγές. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες απορίες που αφορούν όλους τους άνδρες, έχουν ή όχι σοβαρή απώλεια μαλλιών, που απαντώνται παρακάτω... 1. Σε ποια ηλικία αρχίζει κάποιος να χάνει τα μαλλιά του;
Η ηλικία ποικίλλει ανάλογα με τα αίτια της τριχόπτωσης. Για κάποιους, η τριχόπτωση είναι κληρονομική και μπορεί να ξεκινήσει από τα τέλη της εφηβείας. Για την πλειοψηφία, η τριχόπτωση οφείλεται στη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και ξεκινά μετά την ηλικία των 30.
2. Από ποιο σημείο και μετά η τριχόπτωσή γίνεται σοβαρή;
Οι τρίχες πέφτουν επειδή αρχικά ατροφεί και στη συνέχεια νεκρώνεται ο βολβός τους κατά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Κάθε νέα τρίχα που αντικαθιστά την προηγούμενη γίνεται σταδιακά όλο και πιο λεπτή και τελικά σταματάει να φυτρώνει. Όταν η αναλογία "αριθμός τριχών σε φάση αναγέννησης / αριθμός τριχών σε φάση τελογένεσης" γίνει μικρότερη του 4, η τριχόπτωση μπορεί να θεωρηθεί μη φυσιολογική. Πιο συγκεκριμένα, χάνουμε κατά μέσον όρο 25 ως 60 τρίχες την ημέρα. Μια πτώση περισσότερων από 60 τριχών την ημέρα μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική.

3. Η συχνή χρήση ενός σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης μπορεί να την παρεμποδίσει;
Όχι, η παρεμπόδιση και/ή επιβράδυνση της τριχόπτωσης (ανάλογα με την περίπτωση/το στάδιο στο οποίο βρίσκεται) απαιτεί ειδικά δραστικά συστατικά, με εξειδικευμένη δράση. Τα σαμπουάν για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης συμπληρώνουν τις εξειδικευμένες αγωγές, και είναι προτιμότερα από οποιοδήποτε άλλο σαμπουάν που μπορεί να παρεμποδίσει την αποτελεσματικότητα των εξειδικευμένων αγωγών.

4. Ποιες είναι οι αιτίες της τριχόπτωσης;
Το τριχικό θυλάκιο διαθέτει ένα σημαντικό δίκτυο αιμοφόρων μικρο-αγγείων. Στη βάση του βρίσκεται ο βολβός, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα της τρίχας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της και ελέγχοντας τη διάμετρό της. Όταν είναι υγιές, ενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό νέων κυττάρων που συντελούν στη δομή της τρίχας. Έτσι, τα μαλλιά είναι πιο δυνατά, πιο πυκνά και πιο ανθεκτικά. Όμως, το τριχικό θυλάκιο μπορεί να εξασθενήσει κάτω από την επίδραση 4 παραγόντων: την ενζυματική υπερδραστηριότητα, την τοπική φλεγμονή του θυλακίου, τη σκλήρυνση του βολβού και την επιβράδυνση της μικροκυκλοφορίας του αίματος.

5. Είναι αλήθεια ότι η χρήση κράνους προκαλεί τριχόπτωση;
Η χρήση κράνους ή καπέλου μπορεί να τραυματίσει τα μαλλιά, να επιταχύνει τη φθορά τους και να οδηγήσει στην πτώση τους.

6. Το συχνό λούσιμο μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση;
Το συχνό λούσιμο όχι μόνο δεν είναι βλαβερό, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι και χρήσιμο γιατί εμποδίζει την εμφάνιση προβλημάτων στο τριχωτό της κεφαλής, όπως η σμηγματορροική δερματίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Είναι λοιπόν προτιμότερο να λούζεστε όσο συχνά χρειάζεται με ένα απαλό σαμπουάν, για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής καθαρό και υγιές.

7. Σε ποιο βαθμό σχετίζεται το άγχος με την τριχόπτωση;
Ορισμένες περιπτώσεις περιστασιακής τριχόπτωσης προκαλούνται από ψυχολογικό σοκ ή καταστάσεις άγχους. Η σοβαρότητα της τριχόπτωσης συνδέεται με την ένταση και τη διάρκεια του άγχους. Συνήθως, μετά από κάποια σοβαρή περίοδο τριχόπτωσης που οφείλεται σε άγχος, παρατηρείται πλήρης εκ νέου ανάπτυξη των τριχών μέσα σε 6 μήνες.

8. Υπάρχει κάποια ειδική διατροφή για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;
Το θυλάκιο είναι ένα ζωντανό όργανο που έχει ανάγκη ισορροπημένης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Η σωστή διατροφή για τα μαλλιά περιλαμβάνει την καθημερινή πρόσληψη 5 θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των τριχοφόρων θυλακίων και τα οποία είναι:
• Πρωτεΐνες (κρέας, ψάρια, τυριά).
• Θείο.
• Ψευδάργυρος.
• Σίδηρος (πράσινα λαχανικά).
• Βιταμίνες της ομάδας Β (δημητριακά πλήρη...).
• Μειωμένη πρόσληψη σε λιπαρά και σάκχαρα.                                          stroumfita                               πηγή:capitalhealth.gr