Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο ΚΑΦΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για ποιον λόγο εμποδίζει την σύλληψη η υπερκατανάλωση καφέ: ως φαίνεται, η καφεΐνη διαταράσσει την μετακίνηση των ωαρίων από τις ωοθήκες στη μήτρα.
Το εύρημα έρχεται έπειτα από τη δημοσίευση μελέτης με 9.000 εθελόντριες που έδειξε πως πάνω από 4 φλιτζάνια καφέ ή/και ροφημάτων με καφεΐνη την ημέρα, μειώνουν κατά 25% τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος.
Ωστόσο το γιατί παρέμενε μυστήριο.
Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Ρίνο, λένε πως ξέρουν το γιατί. Στη μελέτη τους, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, διαπίστωσαν πως η καφεΐνη ελαττώνει τις συσπάσεις των σαλπίγγων, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μετακινηθεί το ωάριο από την ωοθήκη προς τη μήτρα.
Η διεγερτική ουσία του καφέ αδρανοποιεί ορισμένα κύτταρα στα τοιχώματα των σαλπίγγων, τα οποία δρουν ως βηματοδότες, συντονίζοντας τις συσπάσεις των σαλπίγγων.
«Το εύρημα αυτό παρέχει μια ενδιαφέρουσα εξήγηση για τους οποίους αργούν τόσο πολύ να συλλάβουν οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σον Γουωρντ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Φαρμακολογίας» (BJP).

Εκτός από τον καφέ, πλούσιες πηγές καφεϊνης είναι μεταξύ άλλων το μαύρο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα και ορισμένα ισοτονικά ροφήματα