Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΓΙΑ ΑΙΩΝΕΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΛΟΓΩ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο Λιτόχωρο ( 21/11/2009 )



«Το θαύμα της φύσης κινδυνεύει από τα θαύματα των ανθρώπων»

Επίσκεψη του στο πεδίο βολής.


Στο Λιτόχωρο μετέβη χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος πήγε συνοδευόμενος από τη βουλευτή Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμανατίδου και στελέχη του κόμματος της περιοχής στο πεδίο βολής Λιτοχώρου.


Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τη λειτουργία της μονάδας που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Λιτοχώρου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος, Ολύμπου Γ. Καστανάρας, ο πρόεδρος της
κοινότητας Καρυάς, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων σωματείων και συλλόγων καθώς και κοινωνικών φορέων. Το μέλος της τοπικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπονοβόλιας ο οποίος συντόνισε την σύσκεψη καλωσόρισε τον πρόεδρο και αναφέρθηκε στις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει το κόμμα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον ,με ερωτήσεις στη βουλή και στην ευρωβουλή.


O Δήμαρχος Λιτοχώρου

Ο δήμαρχος Λιτοχώρου Σ. Τσιφοδήμος καλωσόρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της περιοχής. Όπως πρόσθεσε χρειάζονται έργα ανάπτυξης και υποδομών καθώς και ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο και ζήτησε την στήριξη του κόμματος για την πραγματοποίηση μερικών από αυτά. Δώρισε στον κ. Τσίπρα ένα λεύκωμα Ελβετού φωτογράφου που πάτησε πρώτος την κορυφή του Ολύμπου το 1913, όπου στο λεύκωμα γράφει και ο Λιτοχωρίτης Γ. Κυρίτσης.

Ο Δήμαρχος Ολύμπου

Ο δήμαρχος Ολύμπου κ. Καστανάρας ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του και τόνισε ότι ο Όλυμπος αποτελεί εθνικό θέμα και όχι των δήμων ή των νομαρχιών. «Ο καθένας από την πλευρά του προσπαθούσε να αξιοποιήσει τον Όλυμπο όπως νόμιζε καλύτερα, Θα πρέπει αυτό να τελειώσει» τόνισε ο δήμαρχος Ολύμπου επισημαίνοντας πως ο Όλυμπος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία.

Ο Πρόεδρος Καρυάς

Ο πρόεδρος της Καρυάς έκανε λόγο για εθνικό αναπτυξιακό στόχο που θα πρέπει να αποτελεί ο Όλυμπος και εξέφρασε τη ευχή η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει την απαρχή.

Ο Δήμαρχος Δίου

Ο δήμαρχος Δίου Γ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Η.Διώνη η οποία βρέθηκε κοντά στο δήμο την περίοδο των πλημμυρών ενώ αναφερόμενος στο πεδίο βολής σημείωσε πως πρέπει να απομακρυνθεί και για αυτό θα πρέπει να πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες Αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική μελέτη την οποία έχει έτοιμη δήμος και ζήτησε την υποστήριξη του κόμματος για την χρηματοδότηση της ενώ έτοιμη μελέτη υπάρχει από το δήμο και για την διαχείριση υδάτινων πόρων της περιοχής.

Τέλος σε ότι αφορά τον Όλυμπο πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικός εθνικός σχεδιασμός.

Ο αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κ. Γιάντσιος αναφέρθηκε και αυτός στην αναγκαιότητα ενός ενιαίου σχεδιασμού για τον Όλυμπο.



Οι φορείς


Στις τοποθετήσεις του οι φορείς αναφέρθηκαν και αυτοί με την σειρά τους στην ανάγκη χάραξης μια ενιαίας στρατηγικής που θα προστατεύει τον Όλυμπο και θα επεκτείνει τα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Αναφορά έγινε και στη διαμάχη που υπάρχει μεταξύ Λιτοχώρου και Ιερά Μονής ενώ όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να φύγει από την περιοχή το πεδίο βολής. Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιεί δράσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την παρουσία τους στην σύσκεψη την οποία χαρακτήρισε «δημόσια διαβούλευση» που είναι αναγκαία για το μέλλον του Ολύμπου, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του στο πεδίο βολής τόνισε χαρακτηριστικά πως η αίσθηση που είχε ήταν πως τα άρματα στόχευαν και σκόπευαν το βουνό λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο «Όλυμπος βάλλεται και βάλλεται διαρκώς». Χαρακτήρισε το βουνό των θεών ως ένα θαύμα της φύσης που η τύχη του ορίζεται ακόμη από τα χρυσόβουλα των σουλτάνων, που έχει στα πόδια του πεδίο βολής, και δεν μπορούν να οριστούν με σιγουριά τα όρια του εθνικού δρυμού.

Ο Όλυμπος ανήκει στον πλανήτη
«Το θαύμα της φύσης κινδυνεύει από τα θαύματα των ανθρώπων και εδώ πρέπει να ορίσουμε μια κόκκινη γραμμή. Η ανάπτυξη έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει από την δεκαετία του ΄60 είναι μια ανάπτυξη η οποία δεν συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος, και έχει μοναδικό στόχο το πρόσκαιρο κέρδος και όχι την επένδυση στο μέλλον. Το ζήτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που θα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιείται αυτός ο θησαυρός, που δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο το πλανήτη, ώστε οι άνθρωποι που ζουν εδώ να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να επωφεληθούν. Η πολιτική που ακολουθείται από το κράτος πρέπει να αναπροσανατολιστεί και να συμβάλλει η τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρξει σαφές πλαίσιο για την προστασία του».

Χρηματοδότηση των φορέων διαχείρησης

Ο κ.Τσίπρας τόνισε ακόμη την ανάγκη χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης έτσι ώστε να μπορέσουν να δράσουν και να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι οι φορείς μαζί με την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις που θα αφορούν σε τομείς του περιβάλλοντος στην ανάδειξη και προστασία του.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εθελοντικές ομάδες και στην δράση τους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες προκειμένου να προστατεύουν τον Όλυμπο.