Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Δημοψήφισμα αποφάσισε ο Παπανδρέου


Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί μπήκαν μέρα στο υπουργικό συμβούλιο και βγήκαν μεσάνυχτα έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις εννέα ώρες!
Τι ανάγκασε τους
υπουργούς να εξαντλήσουν τη συζήτηση; Αφενός τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο, αφετέρου το φάντασμα της “πλατείας” μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν κομμένη και ραμμένη στο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Όπως είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσάνυχτα οι υπουργοί βγήκαν με εντολή να μην πουν κουβέντα. Η μόνη διαρροή που
είδε το φως της δημοσιότητας ήταν τα τρία “όχι” της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου: Όχι στο δημοψήφισμα, ότι στη μείωση του αφορολόγητου, όχι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν κάνω πρόωρες”
Με το βλέμμα στραμμένο στους δεκάδες χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες που διαδηλώνουν κάθε απόγευμα στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ιδέα πρόωρων εκλογών, κόβοντας κάθε κουβέντα βουλευτών που ζητούν πρόωρες για να μην ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα: “Κλήθηκα από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να διαχειριστώ αυτή την κρίση. Τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, να κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στη χώρα μας”.

Αφού ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι την κρίση δεν την δημιούργησε ο ίδιος, αλλά την κληρονόμησε, επιχείρησε να μηδενίσει το κοντέρ κάνοντας αυτοκριτική: “Αν χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας, είναι ότι αφιερώσαμε, αναγκαστικά βέβαια, πολύ χρόνο να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να διαπραγματευόμαστε σκληρά και βέβαια αποτελεσματικά για να εγγυηθούμε ασφάλεια για την ελληνική οικονομία αλλά και την κάθε οικογένεια. Δεν καταφέραμε να φέρουμε άμεσα στην κοινωνία μια νέα αίσθηση δικαίου, ευνομίας, δημοκρατικής λογοδοσίας”. Ο Γ. Παπανδρέου έστησε στα δύο μέτρα το μεταπολιτευτικό σύστημα και το στόχευσε πρώτος σε μια προσπάθεια να δείξει ότι δεν τον χωρίζει τίποτε από το κίνημα των αγανακτισμένων! “Αντιθέτως, δικαίως αισθάνονται αρκετοί πολίτες ότι σήμερα πληρώνουν το μάρμαρο ενός παρωχημένου συστήματος, για να σώσουν την Ελλάδα από τον όλεθρο μιας χρεοκοπίας. Τελικά, όμως, ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι το παρωχημένο σύστημα που μας οδήγησε εδώ”.

“Θα κάνω δημοψήφισμα”
Ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπάνω στο νέο συμβόλαιο που προσπαθεί να υπογράψει με τον ελληνικό λαό επαναφέροντας τον όρο “νεοπατριωτισμός”. Ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, χωρίς να αποσαφηνίσει με ποιο ερώτημα και πότε θα το πράξει. Στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει νωπή λαϊκή εντολή χωρίς προσφυγή στις κάλπες, η οποία ισοδυναμεί με έγκλημα σε αυτήν τη χρονική στιγμή, σύμφωνα με την πλειοψηφία των υπουργών: “Είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμη και τον θεσμό του δημοψηφίσματος για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό -μια παρένθεση κάνω- θέλω άμεσα και από τον υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε, όταν χρειαστεί, αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος”.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύπατη αρμοστεία: “Δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα δικά μας βασικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής. Αυτό που έχω και προσωπικά ζητήσει από κράτη-μέλη της ΕΕ είναι να έρθουν εμπειρογνώμονες, για να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία τους σε διάφορους τομείς που χωλαίνουμε”.