Με πολύ κομψό τρόπο ο πρωθυπουργός είπε ότι ακόμη και η επιστροφή στη δραχμή παίζεται. “Δεύτερη στρατηγική μας επιλογή, που δεν θα υπήρχε καν ως ερώτημα αλλά λόγω του τεράστιου βάρους του χρέους, των ενδογενών αδυναμιών και της Ελλάδας και της ευρωζώνης τέθηκε, είναι η παραμονή μας στο ευρώ. Θεωρήσαμε και θεωρούμε κατάκτηση της χώρας μας τη συμμετοχή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ”. Η πολύ ήπια λέξη “τέθηκε” σημαίνει ότι το ενδεχόμενο υπάρχει ακόμη. Ο πρωθυπουργός παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα
ζητήσει 180 ψήφους για να περάσει το μεσοπρόθεσμο, αλλά είπε πως κάθε συνεισφορά είναι δεκτή κλείνοντας το μάτι στους βουλευτές της Ντόρας Μπακογιάννη αλλά όχι μόνο. Πιθανώς και σε κάποιους βουλευτές της ΝΔ... “Θα επιδιώξω την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής από μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί την εικόνα μιας χώρας ενωμένης και αποφασισμένης να δώσει τη μάχη. Δεν μιλώ για την απαίτηση να υπερψηφιστεί το ΜΠΔΣ με 180 ψήφους. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Θεωρούμε ότι όλοι κατανοούν την εθνική ευθύνη. Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό. Μιλώ για την καλλιέργεια της εθνικής συνεννόησης”. Ακόμη και τώρα ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα άλλα κόμματα και κυρίως τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να “συνδιαμορφώσουν το μεσοπρόθεσμο”.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει περαιτέρω μαχαίρι στα προνόμια των πολιτικών. Την ίδια ώρα ονομάτισε αυτούς που έχει απέναντι: “Το πρόβλημα αυτό της ελληνικής κοινωνίας συνοψίζεται στην απόγνωση για το αύριο, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης αλλά και της αδυναμίας, αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας του πολιτικού, οικονομικού, μιντιακού, δικαστικού συστήματος να δώσει διέξοδο και με τρόπο δίκαιο και δημοκρατικό”.