Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου




Συντονιστείτε στο ΠΙΕΡΙΑ για να μαθαίνετε τα ΠΑΝΤΑ.

Βιβλική καταστροφή προκάλεσε έκρηξη που έγινε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στη Λεμεσό της Κύπρου, λίγο πριν από τις 06:00. Πληροφορίες κάνουν λόγο για είκοσι νεκρούς, εκ των οποίων οι πέντε είναι πυροσβέστες, και μεγάλο αριθμό τραυματιών, τουλάχιστον 30. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές, η καταστροφή στην περιοχή είναι τεράστια, ενώ τα ασθενοφόρα, λόγω αδυναμίας προσέγγισης, φθάνουν σε κάποιο σημείο περιμετρικά της βάσης, στο οποίο μεταφέρουν τους τραυματίες, για να τους παραλάβουν.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις». Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το υλικό προοριζόταν για το Ιράκ.

Η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:20 το πρωί στην περιφέρεια της βάσης και εξαπλώθηκε. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Φρουρά είχε ειδοποιηθεί αρμοδίως ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε κοντέινερ στην ύπαιθρο έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μεταβαίνει στον χώρο της τραγωδίας, ενώ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ.. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης βρίσκεται ήδη από νωρίς το πρωί στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Οι φλόγες από τις πυρκαγιές ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, ενώ η έκρηξη ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Οι φλόγες από τις πυρκαγιές ήταν ορατές από μεγάλη απόσταση, ενώ η έκρηξη ακούστηκε δεκάδες χιλιόμετρα μακριά
Εκτός από τα ασθενοφόρα κρατικών νοσηλευτηρίων, στην περιοχή έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των αναγκών. Στον χώρο βρίσκονται και αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και καταβάλλεται προσπάθεια για κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εντός της βάσης. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι τα πτώματα των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς όμως να αναφερθεί σε αριθμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Λάρνακας και της Λεμεσού να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για μεγάλο αριθμό τραυματιών.

Ο περιβάλλων χώρος έξω από τη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατούν στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί, ενώ πάνω από τη βάση πετάει συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας.

Η καταστροφή στις υποδομές της βάσης είναι ολοκληρωτική όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Η καταστροφή στις υποδομές της βάσης είναι ολοκληρωτική όπως φαίνεται και στην φωτογραφία.
Οι Αρχές έχουν αποκλείσει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό ανυψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.


Η ορατότητα στην περιοχή γύρω από τη βάση ήταν πολύ χαμηλή


Σοβαρή βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου

Εξαιτίας της έκρηξης έχει προκληθεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο μέρος της Κύπρου, αφού οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί Βασιλικού και Μονής τέθηκαν από το πρωί - γύρω στις 06:00- εκτός λειτουργίας, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο επικοινωνιών. Ειδικά στη Λευκωσία δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή από τις εκρήξεις υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χάρης Θράσου.

Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σημείωσε ότι, λόγω του ότι ο σταθμός Βασιλικού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, η ΑΗΚ βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κύπρου με τις εναπομείνασες μονάδες.

Βοήθεια και από την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, επικοινώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η Κύπρος και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Τα συλλυπητήριά του προς τους πολίτες της Κύπρου εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης.

Όπως είπε, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ομόλογό του, Κώστα Παπακώστα, προς τον οποίο έχει διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στην Κύπρο.
«Είναι πράγματι ένα τραγικό γεγονός που συγκλονίζει την Κύπρο, είμαστε δίπλα τους. Προς τις οικογένειες των νεκρών εκφράζω τα θερμά μας και ειλικρινή μας συλλυπητήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.