Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

COMENIUS στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου





Το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COMENIUS, ένα πρόγραμμα συνεργασίας σχολείων από Ιταλία, Ισπανία, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τουρκία και Ελλάδα για τα σχολικά έτη 2010-2011 και 2011-2012, με θέμα «European culture diversity is our wealth»(«Η πολιτιστική ποικιλότητα της Ευρώπης είναι ο κοινός μας πλούτος»)

Έχοντας ήδη επισκεφτεί σχολεία στην Κωνσταντινούπολη, στο Σαν Σεβέρο της Ιταλίας και στο Κότλα- Γιάρβε της Εσθονίας, υποδεχτήκαμε στο Μακρύγιαλο από 27 Ιουνίου ως 1 Ιουλίου 2011, πέντε αποστολές σχολείων από την Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Εσθονία και Τουρκία (80 άτομα συνολικά, μαθητές και καθηγητές).

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, ο Δ/ντής κ.Δημουλιάς Γεώργιος και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Μακρυγιάλου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε ένα πενταήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων και εξορμήσεων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των ξένων αποστολών με την ιστορία και τις ομορφιές της Πιερίας, με την τοπική κοινωνία και γενικά με την ελληνική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Γυμνασίου δύο συναντήσεις (πρωί και απόγευμα). Στην πρώτη παρουσιάστηκαν τα «Εκπαιδευτικά Συστήματα» των χωρών που συμμετέχουν και στη δεύτερη «Προσωπικότητες της Ιστορίας» κάθε χώρας.

Το μεσημέρι όλοι γευματίσαμε στο σχολείο από ένα πλούσιο μπουφέ με ελληνικά πιάτα που με αγάπη και φροντίδα προσέφεραν οι γονείς και οι καθηγητές του Γυμνασίου. Παράλληλα, οι αποστολές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο Μακρύγιαλο, θαύμασαν τα ευρήματα και ενημερώθηκαν σχετικά με αυτά από τον αρχαιολόγο κ.Κεχαγιά Δημοσθένη.

Αργά το απόγευμα επισκεφθήκαμε το χώρο της Βυζαντινής Επισκοπής Πύδνας και ξεναγηθήκαμε από το φύλακα κ. Θανάση Γκιουλμετάρογλου, όπου και ακολούθησε συναυλία που οργάνωσε η καθηγήτρια μουσικής του σχολείου κ. Δροσάκη Κατερίνα. Οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν τους ήχους ενός πιάνου και μιας γυναικείας φωνής σε ρυθμούς και μελωδίες Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Κραουνάκη, Τσιτσάνη, υποβαλλόμενοι από τη μουσική, αλλά και το μοναδικό τοπίο.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη και ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η εξόρμηση αυτή άρχισε με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, συνεχίστηκε με περιήγηση και περίπατο στα Κάστρα και στα γραφικά σοκάκια της Άνω Πόλης και κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Στη συνέχεια, οι αποστολές χωρίστηκαν και περπάτησαν, γευμάτισαν και διασκέδασαν κατά βούληση. Η πολυπολιτισμικότητα και η οικειότητα της Θεσσαλονίκης τους εντυπωσίασε.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, ήταν η σειρά της εξόρμησης στη Νότια Πιερία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και άριστα οργανωμένη ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου από το συνάδελφο κ.Παπαγεωργίου Πάρη, με έντονη συμμετοχή και ενδιαφέρον από την πλευρά των φιλοξενούμενων.

Ακολούθησε γεύμα στο Λιτόχωρο με θέα τον Όλυμπο. Το Βουνό των Θεών, φυσικά, είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να περπατήσουν και να απολαύσουν από τη θέση «Πριόνια», μαθητές και καθηγητές, και αυτή ήταν μια από τις πιο έντονες εμπειρίες της εξόρμησης. Τέλος, καταλήξαμε στην παραλία Λιτοχώρου, όπου κολύμπησαν και έπαιξαν μεταξύ τους, παιδιά και ενήλικες. Μια γεμάτη μέρα έφτανε στο τέλος της.

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου, το πρωί, μαζευτήκαμε όλοι στο χώρο του σχολείου στο Μακρύγιαλο όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από τους μαθητές του Γυμνασίου με θέμα « Η προστασία των διαφορετικών εθνοτήτων» και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από κάθε χώρα «Μουσεία του Πολιτισμού» τους.

Είχαμε, ήδη, γίνει μια παρέα. Οι φιλοξενούμενοι στα διαλείμματα χόρευαν ελληνικούς χορούς, κάνοντας έτσι, άθελα τους, πρόβα για αυτό που θα ακολουθούσε το βράδυ.

Συγκεκριμένα, στις 9.00 το βράδυ, η αυλή του σχολείου, με τη βοήθεια του Δήμου και των γονέων των μαθητών, μετατράπηκε σε μια υπαίθρια ταβέρνα. Με ελληνικό σουβλάκι και σαλάτα, με χορευτικά από τους μαθητές του σχολείου και τις εύστοχες εναλλαγές ελληνικής και ξένης μουσικής από τον DJ Ξενίδη Λάζαρο (πρώην μαθητή του σχολείου), ξένοι και Έλληνες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Ήταν η απόδειξη ότι όλες οι δραστηριότητες των προηγούμενων ημερών είχαν πετύχει το σκοπό τους: 80 ξένοι και 50 περίπου ΄Ελληνες κατάφεραν να γίνουν μια μεγάλη παρέα, να εκτιμήσουν και να ζήσουν αυτό που ονομάζεται “the Greek way”.

Η Παρασκευή 1 Ιουλίου ήταν η τελευταία μέρα. Κάποιες από τις αποστολές έπρεπε να αναχωρήσουν. Το πρωί οργανώθηκε στην είσοδο του ξενοδοχείου «Αχίλλειο» μια σύντομη αποχαιρετιστήρια τελετή κατά την οποία δόθηκαν από την πλευρά του Γυμνασίου αναμνηστικά δώρα (συμπεριλαμβανομένου του τελικού προϊόντος μελέτης του Γυμνασίου Μακρυγιάλου: ένα βιβλιαράκι για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα) σε κάθε μια αποστολή και φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί.

Στη συνέχεια, όσοι από τους φιλοξενούμενους παρέμειναν, επισκέφθηκαν τη λαϊκή αγορά του Μακρυγιάλου (που γίνεται κάθε Παρασκευή) και έπειτα μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μεθώνης από όπου επιβιβάστηκαν σε καΐκι και ξεναγήθηκαν στις μυδοκαλλιέργειες. Όλοι συμφώνησαν πως η εμπειρία αυτή τούς έδεσε ακόμα περισσότερο με τον τόπο, γιατί με τον τρόπο αυτό τούς δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν τι παράγει ο Μακρύγιαλος και πώς.

Το πενταήμερο αυτό πρόγραμμα αποδεικνύει ότι ακόμα και ένα μικρό σχολείο, όπως είναι το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου, μπορεί να συμμετέχει και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο σε τέτοιες ανταλλαγές ιδεών, πολιτισμών, ανθρώπων και τόπων. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν σημαντικές. Πιστεύουμε πως μας βοήθησαν, καθηγητές και μαθητές, να γίνουμε καλύτεροι.

Η άριστη συνεργασία του Δ/ντή και των διδασκόντων με τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και με την τοπική κοινωνία, η αμέριστη υποστήριξη όλων των φορέων, εκπαιδευτικών και μη, σε αυτή την προσπάθεια καρποφόρησαν αισίως και τους ευχαριστούμε όλους.

Τέλος, πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα στο Γυμνάσιο Μακρυγιάλου με επιτυχία και για τις επόμενες επισκέψεις του στο εξωτερικό, για το σχολικό έτος 2011-2012,αφού εκπαιδευτικοί και μαθητές το αντιμετωπίζουν πολύ θετικά.

Η παιδαγωγική ομάδα

του Γυμνασίου Μακρυγιάλου