Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πως Προστατεύεται Η Γονιμότητα

Η γονιμότητα σε όλες τις εποχές και σε όλες τις κουλτούρες θεωρείτο και θεωρείται ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα, καθώς είναι άλλωστε η βασική προϋπόθεση για τη διαιώνιση και διατήρηση των ειδών στη γη. Τελετουργικά και ειδικές δεήσεις κι εκκλήσεις στους Θεούς υπήρχαν, κι ίσως θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Παρόλα αυτά η γονιμότητα, για την οποία προνοεί η φύση, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Βέβαια, στις μέρες μας, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, είναι εφικτό να εκλείψει η πλειοψηφία των εμποδίων εκείνων που στέκονται ανάμεσα σε εσάς και στην επιθυμία σας να αποκτήσετε παιδί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σκόπιμο να γνωρίζετε σχετικά, ώστε να φροντίζετε όσο περισσότερο μπορείτε για τη διατήρηση της καλής σας γονιμότητας.

Ηλικία: Ο καθοριστικότερος παράγοντας για τη γονιμότητα

Στην πραγματικότητα ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γονιμότητα είναι η ηλικία. Φυσικά αυτή δεν μπορείτε να την επηρεάσετε, αφού όσο κι αν το θέλουμε όλοι είναι αδύνατο να σταματήσουμε το χρόνο. Μπορείτε όμως να συμφιλιωθείτε μαζί του και να τον λάβετε σοβαρά υπόψη σας. Αυτό σημαίνει ότι συχνά είναι σκόπιμο να βιαστείτε, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν φαίνονται ιδανικές, για ν’ αποκτήσετε το πρώτο, το δεύτερο ή και το τρίτο ακόμα σας παιδί όσο είναι νωρίς και να μην περιμένετε.

Για τις γυναίκες: Η καλύτερη ηλικία για ν’ αποκτήσει παιδιά μία γυναίκα, τουλάχιστον όσον αφορά στο πόσο εύκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί η σύλληψη, αλλά και να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη, είναι η τρίτη δεκαετία της ζωής της (δηλαδή ανάμεσα στα 20 και τα 30) εξηγούν οι ειδικοί. Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν μπορούν να είναι ανεδαφικοί και να μην λαμβάνουν υπόψη τους ότι στη σημερινή εποχή, τόσο οι άντρες όσο κι οι γυναίκες, για οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά κι επαγγελματικούς λόγους, συχνά αργούν να πάρουν την απόφαση να δημιουργήσουν οικογένεια. Έτσι εξηγούν πως χοντρικά μέχρι την ηλικία των 35 ετών μπορεί μία γυναίκα με σχετική ασφάλεια να περιμένει πως θα μπορέσει να μείνει έγκυος.

Η γονιμότητα αντιστρόφως ανάλογη με τον χρόνο: Το γεγονός παρόλα αυτά παραμένει ένα: Όσο μία γυναίκα μεγαλώνει, τόσο η γονιμότητά της ελαττώνεται, πράγμα που σημαίνει πως μετά τα 35 η γονιμότητα παρουσιάζει μία πτωτική καμπύλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ηλικία των 40 ετών το 70% των γυναικών έχει πρόβλημα γονιμότητας και στην ηλικία των 50 ετών πλέον μόνο η μία στις 50.000 γυναίκες μένει έγκυος. Επομένως είναι προφανές πως το θέμα της ηλικίας είναι σημαντικό για την ικανότητα μίας γυναίκας να συλλάβει.


Βέβαια, δεν επηρεάζεται η γονιμότητα όλων των γυναικών με τον ίδιο τρόπο από το χρόνο που περνάει. Το τι θα συμβεί σ’ εσάς προσωπικά και μέχρι ποια ηλικία θα μπορείτε να συλλάβετε, έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, χωρίς να πρέπει να ξεχνάμε και την κληρονομικότητα ως ένα βαθμό. Αν γνωρίζετε πότε μπήκε η μητέρα σας, αλλά κι οι υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειάς σας στην εμμηνόπαυση (κατά μέσο όρο η περίοδος των γυναικών σταματάει περίπου στην ηλικία των 51 ετών), είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, καθώς, κυρίως αν η εμμηνόπαυσή τους ξεκίνησε νωρίς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως να ‘χετε κι εσείς την ίδια γενετική προδιάθεση.

Επίσης, η προχωρημένη ηλικία παρουσιάζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα όταν μία γυναίκα θέλει να αποκτήσει παιδί: Στις σχετικά μεγάλες ηλικίες (πάνω από τα 35) όπως και στις μικρές (μικρότερες από τα 18-19) είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο (που συχνά οδηγούν και σε αποβολές). Αυτό αποτελεί σαφώς πρόβλημα για το ζευγάρι που θέλει να κάνει ένα παιδί και που σε καμία περίπτωση, όταν υπάρχει τέτοια ένδειξη, δεν πρέπει να αμελεί τον προγεννητικό έλεγχο.

Για τους άντρες: Μέχρι πρότινος οι άντρες πίστευαν ότι η δική τους γονιμότητα έμενε ανεπηρέαστη από τα χρόνια που περνούσαν। Σε κάθε άλλωστε σχετική συζήτηση είχαν να επιδείξουν παραδείγματα αντρών που απέκτησαν παιδιά σε μεγάλη ηλικία όπως ο Anthony Quin, ο Charlie Chaplin ή ο Picasso. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι διάσημοι, καθώς κι αρκετοί άλλοι άντρες, απέκτησαν ή θα αποκτήσουν παιδιά σε προχωρημένη ηλικία. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι κι οι άντρες θα πρέπει να βιαστείτε να γίνετε μπαμπάδες, αφού αν και μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν πως η αντρική γονιμότητα δεν επηρεαζόταν όσο περνούσε η ηλικία, σήμερα έχουν βρει ότι όσο μεγαλώνει ένας άντρας τόσο περισσότερο μειώνεται η γονιμότητά του. Γενικά, τόσο οι άντρες από την αρχή της σπερματογένεσης όσο κι οι γυναίκες από την έναρξη της ωοθυλακιορρηξίας, αρχίζουν να έχουν απώλεια στην ποιότητα του γενετικού τους υλικού.
Συμβουλές για την προστασία της γονιμότητας, γένους θηλυκού
Αν και δεν μπορείτε λοιπόν να κάνετε τίποτα ούτε για τα χρόνια που περνούν, ούτε για τη γενετική σας προδιάθεση, υπάρχουν κάποια άλλα προληπτικά μέτρα που μπορείτε ν’ ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας. Αυτά είναι:

Να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είστε ούτε εξαιρετικά αδύνατες, αλλά ούτε κι υπέρβαρες. Τα οιστρογόνα, η βασική ορμόνη που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού σας συστήματος, αποθηκεύεται στο λίπος, έτσι το ιδανικό είναι οι γυναίκες να έχουν 22 με 25 % του σώματός τους λίπος, ποσοστό τ’ οποίο όταν πέφτει κάτω απ’ το 19%, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με την ωορρηξία και κατά συνέπεια τη γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά κι οι υπέρβαρες γυναίκες, των οποίων το βάρος είναι 20% περισσότερο από το φυσιολογικό, που μεταφράζεται σ’ ένα δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 25, μπορεί να παράγουν από τη μία πλευρά πάρα πολλά οιστρογόνα κι από την άλλη πάρα πολλά ανδρογόνα, που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Τις περισσότερες φορές βέβαια οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας επειδή είναι πολύ αδύνατες ή πολύ παχιές καταφέρνουν ν’ ανατρέψουν την κατάσταση μόλις πάρουν ή αντίστοιχα χάσουν λίγα κιλά.
Να μην καπνίζετε. Καπνίζοντας, όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητές σας να συλλάβετε, αλλά και να διατηρήσετε μία καλή εγκυμοσύνη. Το καλό νέο; Αν σταματήσετε το κάπνισμα θα μπορέσετε να περιορίσετε τη ζημιά.
Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό όταν δεν έχετε σταθερό σύντροφο. Δυστυχώς ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες υπογονιμότητας είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μία σημαντική τέτοια επιπλοκή θα ήταν να επηρεαστούν οι σάλπιγγες, των οποίων η υγεία κι η καλή κατάσταση είναι καταλυτική για τη γονιμότητα. Υπάρχουν κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που είναι επικίνδυνα για τη γονιμότητα (π.χ. τα χλαμύδια κι η βλεννόρροια), που μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν εύκολα, αλλά αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα υπογονιμότητας. Η καλύτερη λύση; Δεν είναι άλλη απ’ τη χρήση προφυλακτικού που προστατεύει από αυτά τα νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, αντίθετα, με τα όσα ίσως πιστεύει ο κόσμος ο έρπης ή τα κονδυλώματα δεν επηρεάζουν την ικανότητα μίας γυναίκας να συλλάβει ή να κρατήσει ένα μωρό και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη.
Μην αδιαφορείτε για τον πόνο. Αν έχετε έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου θα πρέπει να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας και να τους διερευνήσετε. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να αποτελούν συμπτώματα ενδομητρίωσης, που προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας.
Ελέγξτε το στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα. Αν κι οι ακριβείς λόγοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι και γνωστοί, οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι το άγχος, η πίεση της δουλειάς, η κούραση κλπ. παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα σύλληψης. Παρόλα αυτά πρόκειται συνήθως για παροδικούς παράγοντες.

Για τους άντρες

Υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη στυτική λειτουργία όσο και την αντρική γονιμότητα. Αυτοί είναι:

Το κάπνισμα: Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τοξικές του ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματός τους.
Το αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα τους.
Το στρες: Όπως και στις γυναίκες το στρες επηρεάζει και τους άντρες όσον αφορά την ποιότητα των σπερματοζωάριων τους.
Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με το αυξημένο σωματικό βάρος, τις αυξημένες τιμές των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα, καθώς και την έλλειψη σωματικής άσκησης।
miss.gr