Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Τι πρέπει να τρώω και τι πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πρέπει να έχετε μια ισσοροπημένη διατροφή, χαμηλή σε λιπαρα και τροφές με χοληστερόλη. Υπάρχουν φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε και φαγητά που μπορείτε να τρώτε.
Πρέπει να αποφεύγετε ωμό κρέας, μη παστεριωμένα τυριά, μεγάλα ψάρια όπως ο καρχαρίας, ξιφίας. Επίσης πρέπει να αποφέυγεται το σούσι. Προτιμάτε το μαγειρεμένο φαγητό όπως το μαγειρεμένο κρέας. Πολλοι ρωτούν εάν μπορεί μια έγκυος να τρώει ξηρούς καρπούς, hot dogs κτλ. Πρέπει όλα να καταναλώνονται με μέτρο στην εγκυμοσύνη.
Σχετικά με τα ψάρια, ο ψευδάργυρος που περιέχουν είναι ανησυχητικός. Μπορείτε να τρώτε τόνο και σαλμό αλλά μέχρι 3 φορές τη βδομάδα. Μην υπερβαίνετε τη συνιστόσα ποσότητα. Σε γενικές γραμμές μια ισσοροπημένη διέτα με πρωτείνες, υδατάνθρακες και λιγοστά λίπη είναι ιδανική.

Πόσα κιλά μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε μια εγκυμοσύνη συνήθως ΄δέκα με δεκαπέντε κιλά είναι επιτρεπτά. Εάν είστε υπέρβαρες, τότε καλύτερα να πάρετε λιγότερα κιλά. Δεν συνιστάται διαίτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν πρέπει να χάνετε κιλά επίτηδες. Εάν υπερβείτε τα δεκαπέντε κιλά μην ανησυχήσετε γιατί πολλές φορές ο μεταβολισμός αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά, να τρώτε υγιεινά και να κάνετε ότι κάνατε και πριν.

Πόσο βάρος μπορώ να παίρνω κάθε τρίμηνο;

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το συνολικό βάρος μια εγκυμοσύνης. Μπορείτε όμως να το διαιρέσετε σε τρίμηνα. Στην αρχή λόγω της ναυτίας μπορεί να μην πάρετε τόσα κιλά όσα θα πάρετε στην συνέχεια. Είναι ασφαλές να πάρετε δέκα με δεκαπέντε κιλά συνολικά με οποιαδήποτε κατανομή σε τρίμηνα.

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Συστήνεται να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα σύμπλεγμα βιταμινών, πολυβιταμίνες θεωρείτε ιδανικό. Βεβαίως το να τρωτε υγιεινά είναι το πιο σημαντικό. Εάν τρώτε υγιεινά δεν χρειάζεται να παίρνετε καν βιταμίνες. Εαν εντοπίσετε όμως ότι δεν τρώτε υγιεινά ή λόγω των εμετών δεν συγκρατείτε τις τροφές τότε ένα σύμπλεγμα βιταμινών είναι ιδανικό.
Καλό είναι να παίρνετε φολικό οξύ πριν την εγκυμοσύνη, εάν όμως δεν το κάνατε συστήνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να παίρνετε, κυρίως το πρώτο τρίμηνο. 
www.omorfi.com