Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε εβδομαδιαίο δελτίο της με σημερινή ημερομηνία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου .


Συγκριμένα τονίζει τον...
κίνδυνο να υπάρξει καθυστέρηση της εκταμίευσης σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με τη Φινλανδία.

O Moody’s αναφέρει ότι η συνδρομή της Φινλανδίας στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είναι μόλις 2% επί του συνόλου, αλλά μετά την συμφωνία με την Ελλάδα είναι πιθανό να διεκδικήσουν τη σύναψη ανάλογων διμερών συμφωνιών και άλλες χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Μία τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τη διαθεσιμότητα πόρων για μελλοντικά προγράμματα, για χώρες που ίσως χρειαστούν στήριξη, αλλά θα επηρέαζε αρνητικά και τα πακέτα στήριξης που ήδη λαμβάνουν άλλες χώρες, επισημαίνει ο οίκος.

Πέραν αυτών, τέτοιου είδους συμφωνίες καθιστούν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, αλλά κυρίως αναδεικνύουν μία φαινομενική ενότητα μεταξύ των μελών της Ε.Ε. και εντείνουν συνολικά τον προβληματισμό για τις προϋποθέσεις αλλά και την και εξελισσόμενη φύση αυτών των μηχανισμών στήριξης, αναφέρει ο Moody’s.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις έστειλε επιστολή προς το Eurogroup και την ΕΚΤ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το θέμα είναι πολιτικό, ενώ έκανε έκκληση για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα της Συνόδου του Ιουλίου.