Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

«Αυτά όλα παλιά ήταν δικά μας»


«Ρωμιοί, Τούρκοι, Εβραίοι ζούσαμε μαζί. Έφυγαν εκείνοι και χάσαμε το κέφι μας» λέει για τους Έλληνες της  Κωνσταντινούπολης που αναγκάστηκαν να φύγουν ένας Τούρκος γείτονας τους στο πλαίσιο ενός  ρεπορτάζ  με ζεστές, ανθρώπινες πινελιές για τους Έλληνες της Πόλης, τα ακίνητά τους και την ζωή τους μαζί με τους άλλους  κατοίκους. Το ρεπορτάζ δημοσιεύει  σήμερα η τουρκική εφημερίδα  Vatanμε τον τίτλο «Αυτά όλα παλιά ήταν δικά μας» και τον υπέρτιτλο « Και το ρωμαίικο σοκάκι που έγινε πάρκο βρίσκεται στον κατάλογο αυτών που θα επιστραφούν».
Στην περιοχή Χασκί, που είναι μια από τις πιο παλιές περιοχές, όπως μας πληροφόρησε φίλος από την Πόλη,  υπάρχουν ρωμαίικα, εβραϊκά και αρμενικά ακίνητα. Ο πρώην Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κ. Νταλάν είχε κατασκευάσει εκεί  δρόμους και πάρκα. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν καφετερίες, οικόπεδα, καταστήματα ακόμα και νυχτερινό κέντρο που ανήκουν στο Ευαγές Ίδρυμα της Εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής. Τώρα είναι άγνωστο πως θα επιλυθεί το θέμα. Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής σήμερα, έχει παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Ρουμάνους και Μολδαβούς Ορθοδόξους που ζουν στην περιοχή διότι δεν έμειναν πλέον Ρωμιοί. Οι λειτουργίες γίνονται από ρουμάνο ιερέα.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευαγούς Ιδρύματος της Εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής στο Χασκί  κ.Σταύρος Βασιλειάδης είπε ότι ο αριθμός των ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο νομίζουν και ότι είναι ο μοναδικός Ρωμιός που έμεινε στην περιοχή. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν 65 ακίνητα για τα οποία έχουν στοιχεία, που θα πρέπει να επιστραφούν. Επίσης είπε ότι είχαν ξεκινήσει δίκες και ότι 17 δίκες ακόμη συνεχίζονται. Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι δυστυχείς που έφυγαν οι Ρωμιοί και η περιοχή έχασε την ομορφιά της. Άλλος κάτοικος της περιοχής, ο κ. Ναζίμ Ερτούρκ με θλίψη είπε « Ρωμιοί, Τούρκοι, Εβραίοι ζούσαμε μαζί. Έφυγαν εκείνοι και χάσαμε το κέφι μας».
Ένα από τα ακίνητα είναι το ελληνικό σχολείο της περιοχής που είχε κτιστεί το 1891. Μετά από φωτιά είχε υποστεί σοβαρή ζημιά και το 1973 επειδή μειώθηκε ο αριθμός της κοινότητας και δεν υπήρχαν πλέον παιδιά, έκλεισε. Στο οικόπεδο τώρα του σχολείου στο οποίο κάποτε φοίτησαν περισσότερα από 400 παιδιά, υπάρχουν πολλά σπίτια που έγιναν εκ των υστέρων.
Για τα  ακίνητα που σήμερα πλέον δεν υπάρχουν ή έχουν κατασκευαστεί άλλα στην θέση τους γράφει ότι είναι αίνιγμα πως θα βρεθεί λύση.