Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού LE FIGARO hors-serie στο Δίον


Ταξίδι στην Ελλάδα του Βορρά πραγματοποιεί το γαλλικό περιοδικό LE FIGARO, ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Φυσικό ήταν τα βήματα αυτά να οδηγήσουν την ομάδα των δημοσιογράφων στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Την πόλη που στα ιερά της, ο Μέγας Αλέξανδρος θυσίαζε στους θεούς πριν ξεκινήσει για τις μεγάλες του εκστρατείες ή όταν επέστρεφε νικηφόρα από αυτές.

Το αφιέρωμα αυτό της LE FIGARO γίνεται με την ευκαιρία της μεγάλης έκθεσης για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στο μουσείο του Λούβρου και θα διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2012. Πάνω από εξακόσια σπουδαία εκθέματα από τα αρχαιολογικά μουσεία της Μακεδονίας θα εκτεθούν για τέσσερις μήνες στο σπουδαιότερο μουσείο του κόσμου, μεταξύ αυτών βέβαια και εκθέματα του δικού μας μουσείου του Δίου. Ήδη ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες με ιδιαίτερη επιμέλεια από τους αρχαιολόγους μας και τους υπεύθυνους της έκθεσης οι διαδικασίες μεταφοράς των εκθεμάτων, ενώ προετοιμάζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι.

Είναι μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας της Μακεδονίας μας με πολλαπλές προεκτάσεις. Η Κεντρική Μακεδονία αλλά και η Πιερία ειδικότερα καλούνται να δώσουν το δικό τους παρόν με σωστή και έντονη παρουσία. Οι Γάλλοι τουρίστες που για πρώτη φορά έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Πιερία, είναι ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και να την κάνουν βασικό τους προορισμό.

Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού LE FIGARO hors-serie Michel De Jaeghere και η συνεργάτης του δημοσιογράφος Isabelle Schmitz βρέθηκαν για δύο μέρες στο Δίον κατέγραψαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμέλεια ότι έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο. Η αρχαιολόγος κα Ελένη Μπενάκη με τη βοήθεια της καθηγήτριας ξένων γλωσσών κ. Ευαγγελίας Παναγιωτίδου ξενάγησαν με άριστο τρόπο στο αρχαιολογικό πάρκο και το μουσείο του Δίου τους δημοσιογράφους, οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα ευρήματα και τα εκθέματα των αρχαίων Μακεδόνων. Δήλωσαν πως οι αρχαιότητες του Δίου θα καταλάβουν ένα μεγάλο μέρος από τις 120 σελίδες του περιοδικού που θα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην αρχαία Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο. Το περιοδικό θα κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου, συγχρόνως με τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο.

Αποχωρώντας για τον επόμενο σταθμό, που ήταν η Αιανή Κοζάνης, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι ευχαρίστησαν ιδιαίτερα το Φεστιβάλ Ολύμπου, την ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων καθώς και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γρηγόρη Παπαχρήστο για τη φιλοξενία καθώς και την προμήθεια όλων των σχετικών βιβλίων, λευκωμάτων και DVD που αναφέρονται στο Δίον και την Πιερία.

Να σημειωθεί τέλος πως καθοριστική ήταν η συμβολή του διευθυντή του Ε.Ο.Τ. στο Παρίσι κ. Θόδωρου Χαρτοματζίδη και του Γάλλου Προξένου στη Θεσσαλονίκη κ. Κριστιάν Τιμονιέ για το αφιέρωμα του περιοδικού LE FIGARO στη Μακεδονία και ιδιαίτερα στο Δίον.