Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ξένη στον καθρέφτη

Ξυπνήσατε το πρωί και νιώθετε… αγνώριστη; Πολλά αλλάζουν κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Προετοιμαστείτε λοιπόν να ανακαλύψετε έναν καινούριο εαυτό!
Πιθανόν να σας έχουν προετοιμάσει για τις πρωινές ναυτίες, τις λιγούρες, το πρήξιμο και τα πονάκια στη μέση. Μπορεί εδώ και χρόνια να ονειρευόσαστε τον εαυτό σας με μια στρογγυλή φουσκωμένη κοιλίτσα. Ίσως να κάνατε… πειράματα μπροστά στον καθρέφτη τοποθετώντας το μαξιλαράκι του καναπέ κάτω από το πουλόβερ σας για να δείτε πώς θα μοιάζετε όταν μείνετε έγκυος. Και τώρα, καθώς διανύετε την πιο ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής σας, με όλες τις αλλαγές που νιώθετε να συντελούνται στο σώμα σας, αναρωτιέστε: Μα… ποια είναι επιτέλους αυτή η ξένη γυναίκα που με κοιτάζει από τον καθρέφτη;

Η ιδανική εικόνα
Κακά τα ψέματα, η εικόνα του ιδανικού σώματος, της τέλειας γυναικείας φιγούρας δεν κυριαρχεί μόνο στον κόσμο της μόδας, αλλά μας ακολουθεί ακόμη και σε μια τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής όπως αυτή της εγκυμοσύνης. Και αυτό γιατί οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες δεν περνούν τους εννέα μήνες στο… κρεβάτι αλλά στο γραφείο, σε επαγγελματικά ραντεβού, σε εξόδους μαζί με φίλους, σε εκδρομές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Η εγκυμοσύνη σαφώς δεν είναι ασθένεια και παρόλο που πολλές αισθάνονται μια αυξημένη κόπωση, ωστόσο παραμένουν δραστήριες κοινωνικά. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η εμφάνιση πρέπει να παραμείνει κομψή – κάτι που, όπως σύντομα θα διαπιστώσετε, αποτελεί μεγάλη πρόκληση.
Όχι, δεν είναι τοπικό πάχος!
Σήμα κατατεθέν της εγκυμοσύνης είναι η κοιλιά. Όσες όμως εγκύους κι αν έχετε συναντήσει, όσες φωτογραφίες κι αν έχετε δει στα περιοδικά, δεν θα είστε προετοιμασμένη γι’ αυτό που θα αντικρίσετε να συμβαίνει στο σώμα σας. Κατ’ αρχήν, το βάρος δεν πηγαίνει μόνο στην κοιλιά! Αν έχετε πάρει σε κάποια περίοδο της ζωής σας επιπλέον κιλά, μην περιμένετε ότι το σώμα σας θα παρουσιάσει αυτήν την εικόνα και στη διάρκεια της κύησης. Ίσως τους πρώτους μήνες να μοιάζει σαν να έχετε αναπτύξει… τοπικό πάχος στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά σύντομα θα δείτε κι άλλες μεγάλες αλλαγές.
Το στήθος σας αρχίζει να διογκώνεται από την ημέρα που κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης και, ενώ στην αρχή καμαρώνετε (ιδίως αν μέχρι πρόσφατα λαχταρούσατε να αποκτήσετε πλούσιο μπούστο), προς το τέλος του β΄ τριμήνου ίσως να νιώθετε ότι πλέον δεν μοιάζετε και τόσο με την Αντζελίνα Ζολί αλλά περισσότερο με την Πάμελα Άντερσον!
Ο επόμενος «στόχος» του λίπους είναι οι γοφοί – ιδίως στις μεσογειακές γυναίκες. Και φυσικά το βάρος συνοδεύεται από πρήξιμο, κυρίως στα πόδια. Ορισμένες μάλιστα αναγκάζονται να αγοράσουν παπούτσια ένα νούμερο μεγαλύτερα κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης.
Ζυγαριά, ο μεγάλος «εχθρός»
Ό,τι κι αν κάνετε, ακόμη κι αν σκοπεύετε να βρίσκεστε σε μόνιμη αυστηρή δίαιτα και τους 9 μήνες της κύησης –κάτι που δεν θα σας το επιτρέψει κανένας γυναικολόγος– θα πάρετε βάρος και θα αποκτήσετε κοιλιά (το μικρούλι σας κάπου πρέπει να χωρέσει!). Ωστόσο, με την κατάλληλη ισορροπημένη διατροφή θα πάρετε μόνο τα απαραίτητα κιλά που χρειάζονται για να φέρετε στον κόσμο ένα υγιές μωράκι. Διαφορετικά όχι μόνο θα έχετε λιγότερο κολακευτική εικόνα, αλλά ταυτόχρονα τα περιττά κιλά θα επιδεινώσουν τη φυσική σας κατάσταση αλλά και ορισμένες ενοχλήσεις που συνοδεύουν συνήθως την κύηση. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερα κιλά πάρετε κατά την εγκυμοσύνη τόσο πιο δύσκολα θα ξαναβρείτε τη σιλουέτα σας μετά τη γέννα. Πείτε λοιπόν:
• Όχι στις υπερβολές: Όσο περισσότερο βάρος πάρετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο περισσότερο λίπος αποθηκεύεται στους ιστούς σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η φυσική σας ελαστικότητα, γεγονός που ενδέχεται να κάνει δύσκολο τον τοκετό. Και μην ξεχνάτε το πιο βασικό: Η υπερβολική αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί το μωρό υπέρβαρο και να παραμείνει υπέρβαρο ως παιδί και έφηβος, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει διαβήτη κατά την ενηλικίωση καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.
• Όχι στην ασιτία: Οι γυναίκες που υποσιτίζονται και δεν παίρνουν το απαιτούμενο βάρος στη διάρκεια της κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν λιποβαρή μωρά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους. Μάλιστα η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στην αρχή της εγκυμοσύνης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της καρδιάς και του εγκεφάλου του μωρού, ενώ μετά τον 4ο μήνα επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη των πνευμόνων και άλλων οργάνων καθώς και στο τελικό βάρος του μωρού.
Εσείς και τα κιλά σας
Η ιδανική αύξηση βάρους κατά της διάρκεια της κύησης (στην περίπτωση που είχατε φυσιολογικό βάρος όταν μείνατε έγκυος) είναι 10-12 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι κατά το α΄ τρίμηνο η πρόσληψη θερμίδων πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 150 kcal, ενώ κατά το β΄ και γ΄ τρίμηνο κατά 300-350 kcal. Η ιδανική αύξηση βάρους λοιπόν είναι περίπου 2 κιλά κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου, έως 5 κιλά το β΄ τρίμηνο και έως 5 κιλά στο γ΄ τρίμηνο. Το τελικό βάρος που θα πάρετε κατανέμεται περίπου ως εξής:
• μωρό: 3 κιλά
• πλακούντας: 1/2 κιλό
• αμνιακό υγρό: 1 κιλό
• μήτρα: 1 κιλό
• στήθος: 1 κιλό
• όγκος μητρικού αίματος: 2 κιλά
• υγρά μητρικών ιστών: 2 κιλά
• μητρικό λίπος: 3-4 κιλά
Πρόσωπο λαμπερό… ή μήπως όχι;
Οι ορμόνες μπορεί να σας ταλαιπωρούν με κάποια συμπτώματα (όπως οι ναυτίες), ωστόσο είναι οι καλύτερές σας φίλες αυτήν την περίοδο αφού το δέρμα σας γίνεται απαλό και λαμπερό. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση να ανήκετε στις λίγο πιο άτυχες και να ξυπνήσετε ένα πρωί με ακμή, ακόμη κι αν στα χρόνια της εφηβείας την είχατε γλιτώσει. Αυτή οφείλεται στην αναστάτωση των ορμονών και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πολλοί μάλιστα εικάζουν ότι συνδέεται με το γεγονός ότι κυοφορείτε αγοράκι – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει απόλυτη επιστημονική βάση. Επίσης, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα σας πανάδες ή το λεγόμενο χλόασμα που μοιάζει σαν «μάσκα» και παρουσιάζεται στο πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν μέχρι σήμερα δεν υπήρξατε ιδιαίτερα σχολαστική με την επιδερμίδα σας, καλό είναι τώρα να αφιερώνετε χρόνο καθημερινά. Προσαρμόστε τα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε στις αλλαγές που θα παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του δέρματός σας . Αν π.χ. το δέρμα σας είναι ξηρό, μην παραλείψετε να του προσφέρετε την κατάλληλη ενυδάτωση που θα δώσει λάμψη στο πρόσωπό σας. Η απολέπιση (πίλινγκ) είναι ο κατάλληλος τρόπος για να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας έναν βαθύ καθαρισμό, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα της εξωτερικής στοιβάδας και τονώνοντας αυτά που είναι από κάτω. Οι μαύροι κύκλοι που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια –συνήθως στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης– μπορούν να καλυφθούν με ειδικό στικ, που θα επιλέξετε σε ένα-δύο τόνους πιο ανοιχτόχρωμο από την επιδερμίδα σας. Αν τα χείλη σας έχουν πρηστεί, χρησιμοποιήστε ειδική κρέμα για να τα ηρεμήσετε και να τα προστατέψετε από τα «σκασίματα». Για το μακιγιάζ και την περιποίηση του προσώπου επιλέξτε προϊόντα υποαλλεργικά, γιατί η επιδερμίδα αυτήν την περίοδο της ζωής σας είναι πιο ευαίσθητη. Και φυσικά, όσο κουρασμένη κι αν είστε το βράδυ, μην πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να έχετε καθαρίσει σχολαστικά το πρόσωπο από τη σκόνη, την κρέμα και το make-up. Απλώστε μια κρέμα νυκτός για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Αχ, αυτή η ρίζα!
Αν και σε πολλούς ακούγεται… αστείο, ένα από τα χειρότερα «σημάδια» της εγκυμοσύνης είναι η άβαφτη ρίζα των μαλλιών που μεγαλώνει τουλάχιστον ένα εκατοστό κάθε μήνα αποκαλύπτοντας το φυσικό καστανό ή –ακόμη χειρότερα– τις φυσικές λευκές «ανταύγειες» σας. Τι μπορείτε να κάνετε; Δυστυχώς όχι πολλά… Αν η εγκυμοσύνη είναι προγραμματισμένη, τότε καλό θα είναι να αποχωριστείτε εκ των προτέρων το πλατινέ ξανθό και να τα βάψετε στο φυσικό σας χρώμα. Επίσης, μια καλή επιλογή είναι οι ανταύγειες κοντά στο φυσικό σας χρώμα που δεν χρειάζονται συχνή ανανέωση. Οι περισσότεροι γιατροί θα σας συμβουλέψουν να παραμείνετε μακριά από κάθε χημικό προϊόν καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, μετά τον 5ο-6ο μήνα (και αφού πραγματοποιηθεί ο υπερηχογραφικός έλεγχος Β΄ Επιπέδου) μπορείτε που και που να ανανεώνετε το χρώμα σας είτε με απαλές ανταύγειες είτε με τη χρήση κάποιας φυτικής βαφής. Μέχρι τότε, παρηγορηθείτε με το γεγονός ότι πλέον τα μαλλιά σας είναι πιο πυκνά και λαμπερά από ποτέ και για.. καμουφλάζ επιλέξτε χτενίσματα που δεν τονίζουν τη… δίχρωμη βάση των μαλλιών σας, όπως οι μπούκλες και τα ατημέλητα σινιόν.
Ντουλάπα extra large
Τώρα που είστε έγκυος καλείστε να είστε περιποιημένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Κι αν μέχρι σήμερα αυτό ήταν μια απλή υπόθεση, τώρα θα δείτε ότι τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα. Κανείς δεν θα σας… στραβοκοιτάξει αν αποχωριστείτε τις ψηλοτάκουνες γόβες σας για το επόμενο διάστημα, αλλά δεν είναι ό,τι καλύτερο να κυκλοφορείτε διαρκώς με φόρμα και αθλητικά παπούτσια! Όσο άνετα κι αν αισθάνεστε, κάποια στιγμή κι εσείς θα νιώσετε ότι πρέπει να προσπαθήσετε για κάτι καλύτερο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να κάνετε έξυπνες επιλογές για να διαμορφώσετε μια γκαρνταρόμπα με στιλ.
• Αγοράστε μερικά «βασικά» κομμάτια, δηλαδή μια φούστα, ένα παντελόνι κι ένα φόρεμα σε ουδέτερο χρώμα τα οποία συνδυάζονται εύκολα. Πριν καταφύγετε στα ειδικά καταστήματα με ρούχα εγκυμοσύνης, επισκεφθείτε και τα καταστήματα όπου ψωνίζατε μέχρι σήμερα. Αν το βάρος δεν έχει αυξηθεί πέρα από τα ιδανικά πλαίσια, τότε πιθανόν να βρείτε φορέματα και μπλούζες σε αμπίρ γραμμή που θα σας βολέψουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του β΄ τριμήνου.
• Επιλέξτε ρούχα σε παρόμοια χρώματα και υφάσματα, καθώς κολακεύουν την πιο… στρογγυλή σιλουέτα σας. Και μην κρύβεστε κάτω από φαρδιά ρούχα. Αφήστε τα ρούχα να αγκαλιάσουν τη σιλουέτα σας – είναι πολύ πιο κολακευτικό!
• Το σακάκι και η ζακέτα θα σας… σώσουν σε περιπτώσεις που θέλετε να δώσετε ένα πιο σοβαρό ύφος στην εμφάνισή σας αφού συνδυάζονται με τα «βασικά» κομμάτια. Μπορείτε να τα φοράτε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ξεκουμπώνοντας ένα-ένα τα κουμπιά όσο θα μεγαλώνει η κοιλιά σας.
• Επενδύστε στα αξεσουάρ σας. Ένα μαντήλι, μια εσάρπα, μια λεπτή ζώνη ή μια τσάντα σε έντονα χρώματα και σχέδια μπορούν να δώσουν άλλο «αέρα» στο μονόχρωμο φόρεμά σας.
• Προτιμήστε τα χαμηλοτάκουνα σπορ παπούτσια που είναι πιο άνετα. Εδώ μπορείτε να φανείτε πιο εκκεντρική, να τα επιλέξετε σε έντονα χρώματα και να τα συνδυάσετε με μια τσάντα.
• Επειδή το πιο πιθανό είναι να μην κουμπώνουν τα παλτό ή τα μπουφάν σας, δοκιμάστε να τα φορέσετε ανοιχτά με κάποιο κομψό κασκόλ. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό, αγοράστε ένα μακρύ παλτό σε σκούρο χρώμα που ταιριάζει με τα περισσότερα χειμερινά ρούχα και παπούτσια. Επιλέξτε ένα σχέδιο που θα σας επιτρέπει να το στενέψετε για να το χρησιμοποιήσετε και του χρόνου.
Με βρίσκεις ακόμη όμορφη;
Όση αυτοπεποίθηση και αν έχετε, σίγουρα σας απασχολεί η άποψη του μέλλοντα μπαμπά για την αλλαγμένη σιλουέτα σας. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ερωτική μπορεί να σας βρίσκει (ας είναι καλά το πλούσιο μπούστο!) ή το πόσο καμαρώνει και συγκινείται κάθε φορά που χαϊδεύει και φιλάει την κοιλίτσα σας (εκεί βρίσκεται το μωράκι του)! Καλό θα είναι κι εσείς από την πλευρά σας να διατηρείτε όσο γίνεται ερωτική την ατμόσφαιρα – όπως ήταν και προ εγκυμοσύνης. Αν εξακολουθείτε να έχετε ερωτικές επαφές, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν για οποιονδήποτε λόγο απέχετε, ένα χάδι, μερικά φιλιά και ένα χαλαρωτικό μασάζ υπό το φως των κεριών θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά και θα σας θυμίσει ότι εκτός από μέλλουσα μαμά είστε μια πολύ όμορφη ερωτική γυναίκα. Μην ξεχνάτε πάντως ότι οι άντρες έχουν έναν διαφορετικό τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και στα μάτια του συντρόφου σας δεν είστε πια μόνο η ερωτική του σύντροφος αλλά η υπέροχη γυναίκα που θα φέρει στον κόσμο τον απόγονό του, τον καρπό του έρωτά σας…

paidi