Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιοδοξία παρά το δυσμενές περιβάλλον στα φωτοβολταϊκά


Σε 50 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει η αξία της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών κυψελών έως το 2020, νούμερο υπερδιπλάσιο από τα 21 δισ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις ανήκουν στον Choi Chang, τον αντιπρόεδρο του τομέα ηλιακής ενέργειας της νοτιοκορεατικής Samsung, ο οποίος με δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρόιτερ, τόνισε πως η απομάκρυνση πολλών χωρών από την πυρηνική ενέργεια (Γερμανία, Ιαπωνία) μετά τη Φουκουσίμα και η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα επιφέρει αύξηση της ζήτησης για ηλιακή ενέργεια.

Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών, αφού καταγράφεται πτώση των τιμών της τάξης του 20%, αποδιδόμενη από τους αναλυτές στον περιορισμό των κρατικών επιδοτήσεων του κλάδου σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ μια σειρά μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ καταθέτουν αιτήσεις χρεωκοπίας, αποδεχόμενες ουσιαστικά έτσι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον κινεζικό ανταγωνισμό.
H Samsung στοχεύει, παρά το δυσμενές περιβάλλον, σε αύξηση της παραγωγής φωτοβολταίκών κυψελών από 150 μεγαβάτ σήμερα σε 3 γιγαβάτ ως το 2015, ενώ φιλοδοξεί να εισέλθει στην αγορά φωτοβολταϊκών άμορφου πυριτίου (thin film).