Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Επίσκεψη του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη επισκέφθηκε στην Αθήνα ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπεύθυνος για τον αγροτικό τομέα της παράταξης «Μέτωπο Ανάπτυξης» Γρηγόρης Παπαχρήστος, την περασμένη Παρασκευή.

Στη συνάντηση, ο κ. Παπαχρήστος είχε την ευκαιρία να θέσει μια σειρά θεμάτων που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Πιερίας. Επίσης να ενημερωθεί για την πορεία των έργων του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Συγκεκριμένα ο κ. Παπαχρήστος ενημερώθηκε για το θέμα της παραχώρησης δημοσίων ανεκμετάλλευτων εκτάσεων στους αγρότες, που πρόκειται σύντομα να διανεμηθούν με τη διαδικασία της ενοικίασης.

Ενενήντα αγροτεμάχια που αντιστοιχούν σε 2.000 περίπου στρέμματα, γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης, θα διανεμηθούν στην Πιερία, περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στην περιοχή Βροντούς-Κονταριώτισσας, στην Ρητίνη, στο Π. Ελευθεροχώρι, στο Κίτρος και λιγότερα σε άλλες περιοχές του νομού. Ήδη εστάλησαν οι καταστάσεις στην Περιφέρεια για να γίνει η αντιπαράθεση των στοιχείων ώστε στη συνέχεια να επικαιροποιηθούν οι καταστάσεις. Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε τη συνδρομή και του κ. Παπαχρήστου για να επιτευχθεί η διαδικασία, για να μπορεί στη διάρκεια της Δ.Ε.Θ. να ανακοινώσει συγκεκριμένα και πραγματικά στοιχεία. Να σημειωθεί ότι η Πιερία είναι μεταξύ των πρώτων τεσσάρων νομών της χώρας που πιλοτικά ξεκινά η διαδικασία της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων σε νέους αγρότες, επιστήμονες γεωπόνους και ομάδες παραγωγών.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που τακτοποιείται και ψηφίζεται σύντομα σχετικός νόμος αφορά τα ποιμνιοστάσια κτηνοτρόφων που στερούνται άδεια λειτουργίας. Είναι γεγονός πως με το νόμο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα των κτηνοτρόφων που εμπόδιζε την ένταξη σε προγράμματα, σε ηλεκτροδότηση, κ.ά. Ο κ. Παπαχρήστος ζήτησε από τον Υπουργό την επίσπευση χρηματοδότησης των έργων που εκτελούνται από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενώ κατέθεσε αίτημα για την ένταξη νέων έργων στο ίδιο πρόγραμμα, σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη που έχει ήδη δημοσιευτεί. Ο κ. Σκανδαλίδης απαίτησε άμεσα την κατάθεση μελετών εκ μέρους των δήμων, που είναι ενταγμένοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ως γνωστό λήγει στις 21/10/2011.

Τέλος, στη μακρά συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τον νόμο περί συνεταιρισμών, τη δυνατότητα προώθησης νέων εναλλακτικών καλλιεργειών, τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων και την εξέλιξή τους και μια σειρά άλλων αγροτικών θεμάτων. Ο κ. Παπαχρήστος κάλεσε τον κ. Σκανδαλίδη να επισκεφθεί την Πιερία, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή και απομένει ο ορισμός της κατάλληλης ημερομηνίας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαχρήστος συνέχισε τις επαφές του στο Υπουργείο έχοντας σύντομη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δριβελέγκα, στον οποίο έθεσε το θέμα της χρήσης γης και της τακτοποίησης των αυθαίρετων αγροτικών εκτάσεων. Ο κ. Υφυπουργός είπε πως αρκετά από αυτά συμπεριλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με το νέο νόμο. Τέλος, ο κ. Παπαχρήστος ολοκλήρωσε τις επαφές του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επιτόπια επίσκεψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Κορμέντζα για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τους αγρότες της Πιερίας.