Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας.



Κανονικά θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες τον Οκτώβριο διαβεβαιώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, τα οποία καθησυχάζουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου επαρκούν έως τα....




μέσα Νοεμβρίου. "Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στήριξης", διαβεβαιώνουν πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σημειώνεται πως νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, επιτρέπει τη χρήση πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Με δεδομένη την καθυστέρηση καταβολής της 6ης δόσης πλέον διαφαίνεται πως θα αξιοποιηθεί και αυτή η πηγή για την καταβολή μισθών και συντάξεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους μπορούν να προβαίνουν σε παροχή εγγυήσεων προς κράτη, διεθνείς οργανισμούς ή άλλους αποδέκτες και γενικά σε κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων της Ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ομοίως, αναφέρεται πως για τα παραπάνω κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο ενδεχόμενο χρήσης των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν αναφερθεί και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εξετάσθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.