Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σκηνές απείρου κάλλους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέα σύσκεψη με Παπούλια σήμερα το πρωί, παίζεται ως την τελευταία στιγμή το όνομα του πρωθυπουργού
Η υπόθεση της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, εκτός από τον (αυταπόδεικτα) τραγικό της χαρακτήρα, από χθες αποκτά και την (αναπάντεχα) κωμική της διάσταση...

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που (σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των ειδημόνων της τηλεοπτικής ενημέρωσης) θα ανακοινωνόταν το πρωί, μετατέθηκε, αρχικά, για το μεσημέρι, αργότερα για το βράδυ και τελικώς για αύριο! Με κάθε επιφύλαξη βέβαια, διότι τα επιτελεία των δύο πυλώνων του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να χωρίσουν...
δυο γαϊδουριών άχυρα.

Ενώ συμφωνούν τόσο για την αναγκαιότητα της κυβερνητικής συνεργασίας τους, όσο και για το πολιτικό πλαίσιο αυτής της συνύπαρξης δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο, ούτε για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ούτε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ενδεχομένως να υπάρχει απόκλιση και για τον χρονικό ορίζοντα αυτού του κυβερνητικού οχήματος, αφού η μεν ΝΔ επιμένει για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου, το δε ΠΑΣΟΚ αποφεύγει να κάνει την παραμικρή νύξη, για το θέμα αυτό.

Κωμικοτραγικές ήταν και οι σκηνές που διαδραματίστηκαν αργά το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που τελικά ...μόνο τέτοια δεν ήταν.

Στο Προεδρικό

Αμέσως μετά το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του (άρχισε λίγο πριν τις 6 μ.μ, τελείωσε λίγο μετά) ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο.
Δέκα λεπτά αργότερα έφθασε εκεί ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και αμέσως μετά, και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, είχαν προαναγγείλει ότι δεν σκόπευαν να πάρουν μέρος στην σύσκεψη, από την στιγμή που το μόνο αντικείμενό της ήταν η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, που θα υλοποιούσε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και -γενικά- θα κινείτο σε "μνημονιακή" κατεύθυνση.

Και ενώ η ονοματολογία έδινε και έπαιρνε (τελευταίο φαβορί για την πρωθυπουργία, ο Πρόεδρος της Βουλής και επιστήθιος φίλος του Γ. Παπανδρέου, Φ. Πετσάλνικος) όσοι είχαν στηθεί στις οθόνες της ΤV αντί να δουν "λευκό καπνό" είδαν τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη να εξέρχεται του Προεδρικού Μεγάρου, εν εξάλλω καταστάσει, να φωνάζει στα τηλεοπτικά μικρόφωνα, ότι πρέπει "να σταματήσουν οι Παπανδρέου και Σαμαράς να παίζουν παιχνίδια τακτικής" και αποχωρεί.

Η κοινή γνώμη είχε ήδη την πρώτη σαφή ένδειξη για το επικείμενο αποψινό ναυάγιο.

Η περιπέτεια της πορτοκαλάδας...

Δεν είναι σαφείς (ούτε πρόκειται να γίνουν άμεσα) οι αιτίες αυτής της εξέλιξης. Μπορεί να είναι το όνομα του πρωθυπουργού, μπορεί να είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, μπορεί να έπαιξε ρόλο και μια ...πορτοκαλάδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο Κ. Παπούλια στο γραφείο του Προέδρου, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αντ. Σαμαράς και κλήθηκε και αυτός στο γραφείο.

Ο Πρόεδρος κέρασε μια πορτοκαλάδα και πριν οι τρεις μεταβούν στην αίθουσα συσκέψεων, πληροφορήθηκαν ότι ο Γ. Καρατζαφέρης είχε ήδη καταφτάσει και οτι μετά από τρίλεπτη αναμονή- αποχώρησε! Τραγέλαφος!

Επικοινωνιακός πόλεμος και μέσω ΝΕΤ

Πάντως οι δυο πλευρές της υπό διαμόρφωσης συγκυβέρνησης, ενώ συνεργάζονται για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα της, δεν λένε να σταματήσουν τον μεταξύ τους επικοινωνιακό πόλεμο. Μάλιστα, στο επίκεντρο αυτού του πολέμου βρέθηκε -ως μη όφειλε- και η δημόσια τηλεόραση!

Στη ζωντανή σύνδεσή της ΝΕΤ, δημοσιογράφος μετέδιδε ως δικές του "ασφαλείς πληροφορίες μη επιδεχούμενες αμφισβήτησης" ότι ο Γ, Παπανδρέου πρότεινε και ο Σαμαράς απέρριψε τόσο τον Λουκά Παπαδήμο, όσο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσθεσε επίσης ότι στον κ. Παπαδήμο έγινε πρόταση να αναλάβει αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών, κάτι που δεν δέχθηκε ο ίδιος.

Αλλος δημοσιογράφος της ΝΕΤ, αμέσως μετά, ζήτησε σύνδεση για να μεταδώσει ακριβώς τις ίδιες πληροφορίες (μη γνωρίζοντας προφανώς ότι δυο τρία λεπτά πριν, τα ίδια έλεγε και ο συνάδελφός του), αποφεύγοντας ωστόσο να τις υιοθετήσει.

Οπως αναμενόταν η ΝΔ αντέδρασε. Δια του γραμματέα της Α. Λυκουρέντζου επέκρινε την στάση της δημόσιας τηλεόρασης, να υιοθετεί όσα διοχετεύει η "προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ".

Στο στούντιο της ΝΕΤ επικράτησε πανδαιμόνιο ώσπου οι "ασφαλείς πληροφορίες" έγιναν "πληροφορίες από δυο επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ" σύμφωνα με διευκρίνίση του ίδιου του δημοσιογράφου που τις μετέδωσε αρχικώς.

Αργότερα η ΕΡΤ, με ανακοίνωσή της, απέδωσε το περιστατικό στο "ασαφές του πολιτικού σκηνικού των τελευταίων ημερών, παράγει αδυναμίες στην πληροφόρηση, αδυναμία στη διασταύρωση των ειδήσεων και θύματα αυτού του σκηνικού έχουν πέσει πολλά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι".

Ες αύριον (;) τα σπουδαία

Το νέο ραντεβού των πολιτικών αρχηγών ορίστηκε για τις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι προφανές ότι αναμένεται ολονυχτία διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων και συναλλαγών, τόσο μεταξύ των δύο κομμάτων όσο και στο εσωτερικό τους. Ως αργά τη νύχτα κανένα όνομα δεν φερόταν ως "κλειδωμένο", με τον Λουκά Παπαδήμο να επανέρχεται στο κάδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επιμένει να έχει βαρύνοντα λόγο ως προς τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και ειδικά για τα υπουργεία εκείνα που θεωρεί ότι έχουν άμεση σχέση με το μνημόνιο και την επικείμενη δανειακή σύμβαση.

Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παπαδήμος έθεσε τέσσερις όρους προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία. Συγκεκριμένα, ο κ.Παπαδήμος φέρεται να ζήτησε την υπογραφή και των δύο μεγάλων κομμάτων στις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητά η Ε.Ε, μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μεγαλύτερο βίο του νέου κυβερνητικού σχήματος πέρα από τις 19 Φεβρουαρίου ενώ δεν θέτει θέμα αλλαγής του οικονομικού επιτελείου.

Από πλευράς πολιτικών αρχηγών, ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού κάλμαρε, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει στη νέα σύσκεψη.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας εμμένουν στις θέσεις τους. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή του αμέσως μετά την αποχώρηση των αρχηγών από το Προεδρικό Μέγαρο σε μια "σκληρή" δήλωσή του κάνει λόγο για "πέραν των ορίων στρέβλωση της συνταγματικής τάξης" καθώς και για "απίστευτη φαρσοκωμωδία" που θυμίζει τις "τελευταίες μέρες της Πομπηίας".